povídka » Jeskyně noci
hodnotilo: 15
71%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

James Edwin Gunn

Jeskyně noci

Kategorie: sci-fi - kolonizace vesmíru

originální název: The Cave of Night
originál vyšel: 02/1955

Komentáře:
KeB  | ***1/2 06.01.2012 15:31

Příjemná povídka o dobývání kosmu a jednom kosmonautovi, co tam zůstane viset. Dneska už povídka působí poněkud naivně. To se na ní bohužel podepsal zub času. Závěr byl ve své době jistě nový, ale dnes už je taky provařený. Nejvíc by mě zajímalo, jak se autor tvářil na sovětské vesmírné úspěchy.

akustik  | ***1/2 18.09.2013 19:21

Tím, že na orbitě Země uvízne člověk v kosmické lodi jen s omezenou zásobou vzduchu, se začne na celém světě investovat do vesmírných projektů a organizovat jeho záchrana. Lidstvo se tím sjednotí a táhne za jeden provaz. Skutečně vtipně naivní povídka (nehodnotím jako brak jen kvůli době vydání).

Phoenix  | **** 12.11.2014 16:59

Téma mnohokrát ohrané, ale povídka skvělá. Řadím ji k těm lepším, za což může především bravurní styl napsání, který vtáhne do děje. Že se to možná nestalo? To je vedlejší. Důležitý je efekt (na čtenáře i lidstvo v povídce).

Gaarq  | **** 01.07.2017 09:59

tak u téhle povídky je naprosto jasné, proč ji editor prvního českého vydání vyřadil. američané, míroví sjednotitelé světa, ¡no pasarán! povídka je docela ukecaná a balastu je v ní více než dost (autor dovycpávával tam, kde absentuje nějaký děj), ale vyznění, námět i závěr jsou výborné.



WebArchiv - archiv českého webu