povídka » Nášup
hodnotilo: 18
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Nášup

Kategorie: sci-fi

originální název: Second Helpings
originál vyšel: 11/1985

Komentáře:
Arach.No  | ****1/2 12.08.2013 16:55

Pokračování Chlebu a ryb, v němž se albínský obr po pěti letech vrací splatit polovinu svého dluhu a zjistí, že jeho služby jsou opět zapotřebí. Postupně dochází k nevyhnutelnému a čtenář je konfrontován s několika ekologickými, sociálními i politickými problémy. Jedná se pravděpodobně o nejvážnější kousek z celé knihy. Bohužel pouze nastolí otázky a načtrne pár možných, často extrémních, odpovědí na extrémní situace. I přes pravděpodobné nejdelší Tufův monolog, nemá hlavní hrdina příležitost být tak vtipný jako v předchozích povídkách. Vůbec bych se ale nedivil, kdyby byl Nášup něčí oblíbenou Tufovskou povídkou. Mně samotnému však víc vyhovuje odlehčenější a sarkastičtější tón.

louza  | **** 09.08.2021 13:27

Pokračování povídky Chléb a ryby, která ukazuje, že dobro nemusí být vždycky ku prospěchu. Pěkná reflexe společnosti a politiky, která neumí řešit problémy.



WebArchiv - archiv českého webu