povídka » Cokoliv
hodnotilo: 9
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert Sheckley

Cokoliv

Povídka vyšla i pod názvem:
Tvar
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: Shape
originál vyšel: 11/1953

Komentáře:
Dilvermoon  | ***** 14.06.2011 11:02

Z planety Glom je vyslána na Zemi další z mnoha expedic za účelem otevření průchodu pro invazní armády. Ještě žádná neuspěla. Otázka zní: Co na Zemi tříčlenná posádka najde? A co bylo příčinou neúspěchu předchozích?

Tohle byl podle mě důvod, proč z prvního vydání antologie povídka na poslední chvíli vypadla. Zkrátka cenzura. Vyústění povídky a důvod, proč se expedice nevracely, se schvalovatelům líbit nemohlo, ale do druhého vydání se ji asi podařilo v tichosti propašovat. Velmi nenápadně, soudě podle toho, že to unikalo tak dlouho pozornosti. :-)

gan112  | ***1/2 24.01.2015 13:00

Poviedka o slobode. Myšlienkovo jednoduchá konštrukcia, a dobré oddychové čítanie. Ide o metaforu kde sa prostredníctvom slobody tvaru mimozemšťana poukazuje na pozitíva osvietenej ľudskej spoločnosti. Veru bolo by jednoduché žiť, mať tú možnosť výberu tvaru na našej Zemi.



WebArchiv - archiv českého webu