povídka » Poslední hrad
hodnotilo: 19
68%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Jack Vance

Poslední hrad

Kategorie: sci-fi

originální název: The Last Castle
originál vyšel: 04/1966

Komentáře:
Nelson  | ***** 26.03.2016 10:37

Jedna z nejlepších povídek Jacka Vanceho. Lidstvo v daleké budoucnosti, až na takzvané Nomády, opustilo Zemi a osídlilo vzdálené hvězdy. Po dlouhé době se několik rodin (klanů) rozhodne vrátit zpátky na Zem. Zde žijí na několika hradech feudálním a dekadentním způsobem do doby, než dojde k povstání Meků, jedněch z mnoha tvorů, které si přivezli s sebou ze vzdálených světů, některé pro práci a jiné pro potěšení. Pod útokem Meků padá jeden hrad za druhým a jeho obyvatelé jsou nemilosrdně pobiti. Zbývá už jen hrad Hagedorn, který je posledním hradem na Zemi. Jeho obyvatelé stojí před volbou, buď změní svůj způsob života nebo všichni zahynou. Skvělá věc, jeden z vrcholů antologie „Hugo Story II: 1962 – 1967“.

gan112  | ***1/2 30.10.2017 14:30

Ak chce ľudstvo prežiť musí „sa ponížiť“, teda dnes by sme povedali – prestať byť pyšné, strojené a tak trochu hlúpe. V poviedke ide o zobrazenie rasového segregovania a otroctva, ktoré bolo dlhodobo spoločensky prijímané. Nepáčil sa mi urýchlený, useknutý koniec ala – aha ako sme sa na koniec pekne dohodli. Inak nie je to moja šálka kávy, ale dobre.



WebArchiv - archiv českého webu