povídka » Zelený bůžek bolesti
hodnotilo: 25
75%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Stephen King

Zelený bůžek bolesti

Povídka vyšla i pod názvem:
Zelený bůžek agonie
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

originální název: The Little Green God of Agony
originál vyšel: 29/09/2011

Komentáře:
Majkl  | **1/2 12.01.2013 11:06

Úvod patrí majstrovi hororu. Doplnil by som možno prívlastok niekdajšieho. Už je to dlho, čo som čítal dobrý kúsok od Kinga (z poviedok je to Nona, z románov zas Prokletí Salemu) a tak trochu som ho prestal považovať za prioritnejšieho autora pri čítaní. Povedal by som až, že stratil to hororové kúzlo, ktorým si ma opantal. A v prípade Zeleného bôžika bolesti to platí stopercentne. Úvodné riadky vzbudia náznak a prísľub výborného kúsku (opatrovateľka predvída, čo ošetrovaný povie, keďže to už rozprával nespočetne mnohokrát), postava človeka dolámaného na cimpr-campr, ktorý zažíva dennodenne tony bolesti, je vhodná pre hororovú poviedku, obzvlášť v prípade, ak si autor pohráva s jeho psychikou tak, ako to vie (vedel?) len King. Avšak… dielko je napísané v tretej osobe, čím si King odstrihol ľahšiu cestu k tomu, aby sme si vytvorili k postave ležiaceho nejaký bližší vzťah, pozorovateľom je ďalšia nesympatická osoba, kňaz zas zaváňa silným klišé. Čo ostáva? SPOILER Slabá variácia na exorcistu… Zelený tenisák? King, myslíš to vážne?! KONIEC SPOILERU. Slabota, ktorej príčinou je možno už vyšší vek autora. (Neukameňujte ma, kingomilovníci, sám som ku vám patril. :))

Strýček Biolit  | **** 01.12.2013 14:59

Slušně odvedená práce se zajímavým tématem a perfektním závěrem (aneb efekt poslední věty). Nevím proč, ale povídka mě vcelku dostala, spokojenost.

Madam Brbla  | ***1/2 19.01.2015 10:28

Zpočátku hodně zajímavá sonda o bolesti a (ne)schopnosti se s ní porvat pro mě ztratila kouzlo předvídatelností. Povídka se dobře četla, ale King mě ničím nepřekvapil a vyústění mi mohlo připadat strašidelné tak někdy v předpubertálním věku. Kdyby to někdo zfilmoval, výsledek by nutně působil jako groteska. 70%

avatar2  | **** 11.06.2017 18:27

Dobrá povídka o subjektivitě náhledu na bolest. Účelem asi nemělo být „exorcistické“ téma samotné, ale spíš ponouknutí k zamyšlení se nad častou lidskou přezíravosti k bolesti druhých.

jasonix  | **** 26.10.2021 20:09

Hlubší rozměr bolesti je téma, které mě zajímá i odborně, takže jsem si Kingův příspěvek přečetl opravdu se zájmem. Po začátku, který měl nadějně našlápnuto do psychosomatiky a konverzních poruch, jsem byl samotnou procedurou spíš zklamaný, nepřinesla nic originálnějšího než leckterý béčkový horor. Úplný závěr to zas o dost vylepšil. Co ale oceňuji nejvíc, je úhel pohledu fyzioterapeutky, která osobnost a jednání svého „klienta“ komentuje trefnými a uštěpačnými postřehy.



WebArchiv - archiv českého webu