povídka » Stín z hlubin času
hodnotilo: 22
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Stín z hlubin času

Povídka vyšla i pod názvem:
Stín z času
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

Komentáře:
Majkl  | ***1/2 31.10.2011 11:22

Posledná poviedka má spoločné znaky s predošlými – na jednej strane je tu opäť obšírnosť opisov, avšak ako protipól tu máme zaujímavý a (v dobe napísania) originálny nápad, vďaka ktorému sa dozvieme ďalšie informácie o Prastarých, tentoraz z oblasti ich každodenného života, spoločenského zriadenia a pod. Záverečný prieskum mesta už však nemal takú silu ako v prípade V horách šílenství, vynahradila mi to však sympatická pointa.

GeRony  | *** 20.02.2012 11:55

Suhlasim s Majklom, aj ked si vobec nie som isty, ci zrovna ide o Prastarych ;) Ale napad je urcite zaujimavy a dobry, len ta obsiiiiiiirnost…

Strýček Biolit  | *** 11.11.2013 16:53

Hory šílenství Light, jinak to napsat nelze. Ano, jsou zde rozdíly – Hory jsou více vědecké, Stín pracuje s motivem snů (i když…), ale jinak jsou si ty povídky/novely námětem (odkrývání zašlé civilizace) dosti podobné. Mistr opět neuhlídal rozsah, některé popisné pasáže byly doslova zabijácké. Další kousky do skládačky Mýtu, ale i tak…žádná sláva.

Durgas  | ***** 24.07.2017 19:52

Pre mňa úplne luxusná poviedka a jeden z najobľúbenejších Majstrových kúskov vôbec. Aj na druhé prečítanie mi nevadila ani dĺžka ani opisové pasáže. Krásne nahliadnutie do sveta Veľkých, mnoho nových informácii o Prastarých, taktiež excelentné finálne skúmanie ruín, kde vietor zvláštne píska… Jeden si hneď domyslí, čo asi číhalo za „druhými“ horami v Antarktíde, kam sa ani Starci neodvažovali.

louza  | ***** 18.11.2019 14:58

Originální a poměrně netypický text jdoucí ve šlépějích Hor šílenství, kde autor odhaluje další velkou část dávné historie země, tentokrát z trochu jiného úhlu pohledu a jinýma očima. Perfektně odvyprávěné, hezké prolnutí linek minulosti a budoucnosti. V biografii možná trochu zapadlý, ale opravdu parádní text.



WebArchiv - archiv českého webu