povídka » Se založenýma rukama
hodnotilo: 14
88%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Jack Williamson

Se založenýma rukama

Povídka vyšla i pod názvem:
S rukama v klíně
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: With Folded Hands...
originál vyšel: 07/1947

Komentáře:
Phoenix  | ***** 13.03.2011 20:38

Vadí vám, že máte neustále něco na práci? Musíte dělat spoustu činností, které vám akorát ubírají z volného času? Tak si představte, že najednou se najde někdo, kdo bude dělat za vás úplně všechno. Myslíte si, že náhle bude váš život lepší a šťastnější? Lidé v povídce Se založenýma rukama si to mysleli, ale bohužel záhy zjistili, že ne vše je na první pohled takové, jaké se to zdá. Povídka je pěkné zamyšlení nad otázkou, co by se z lidských jedinců i celého společenstva stalo, kdyby najednou bylo vše tak dokonalé, že by vlastně přestal existovat jakýkoliv smysl života.

Gaarq  | *** 01.08.2020 18:12

klasické téma o páchání dobra, tentokrát z rukou robotů, tedy mechanů (zde posměšně nazývaných mechánci). napsané je to docela svižně, stáří jde žel poznat, protože základní zápletka je docela naivní a „těží“ z pitomosti jedné z hlavních postav. mohli bychom namítnout, že většina spáchaného dobra plyne ze skvělých úmyslů a špatné realizace, nicméně tady je příliš očividné, že to pitomost byla. ona je na tom totiž založena pointa. a to pomíjím klasicky scestný pohled na vědce jako na magory, co si paprsky smrti ukutí doma v garáži, ale to je také stigma doby.



WebArchiv - archiv českého webu