povídka » Recidivista
hodnotilo: 22
74%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Gardner Raymond Dozois

Recidivista

Kategorie: sci-fi

originální název: Recidivist
originál vyšel: 03/2010

Komentáře:
quinnet  | ****1/2 10.02.2015 10:01

Vzbúrené umelé inteligencie sa odmietajú stať vojakmi v zbytočných ľudských vojnách. Nastane ich exodus do paralelných vesmírov, kde majú nekonečne veľa času na svoj ďalší vývoj. A keďže boli pôvodne naprogramované ako stroje s nadmieru vyvinutým emočným kvocientom, ľudstvo sa stáva ich obľúbenou hračkou… Nadmieru vydarená poviedka, kde sa toho veľa nenahovorí, ale o to viac vynikne Dozoisovo rozprávačské umenie.

Dilvermoon  | ***** 28.04.2020 15:35

Lidstvo v područí UI, které si navíc svět přetvářeji doslova podle rozmaru. I samotné líčení stavu Země stojí za to. A závěr? Nádherně ironický. A název povídky je opravdu vtipný. Pan Dozois je výborný povídkář, koneckonců už sbírka Tanec s Ježíšem je toho jasným dokladem. Chtělo by to nějaký další výběr.

jasonix  | ***** 06.02.2022 15:14

Reziduum lidstva živoří ve světě, s nímž si zahrávají božská UI. To celé na pozadí nastupujícího kataklyzmatu. Do­zois je Pan Vypravěč, mechanismy svého světa má důmyslně nastavené, je pozorný k detailům, ke vzpomínkám – k těm podivně krásným ozvěnám zašlých časů. Každé slovo sedí, dokáže nakombinovat provařené náměty do originální kompozice a podat je v luxusním, nostalgii laskajícím balení s mašličkou humanismu ale i cynismu.



WebArchiv - archiv českého webu