povídka » Voda, která padá odnikud
hodnotilo: 28
50%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

John Chu

Voda, která padá odnikud

originální název: The Water That Falls on You from Nowhere
originál vyšel: 20/02/2013

Komentáře:
lamahe  | **1/2 07.02.2015 16:34

Po prečítaní tejto poviedky chápem poslednú vetu Martinovho úvodníku. Toto zrejme nebude pre väčšinu čitateľov reprezentantom obľúbenej fantastiky, a to napriek získaniu skvelého ocenenia. Jediný fantastický prvok tento text zaraďuje niekam na pomedzie fantaskna a fantasy. Síce dobre podopiera fabulu, ale forma jeho prejavu je trochu…tendenčná pre príbeh. Prevažnú časť hodnotenia u mňa nabrala poviedka vďaka plastičnosti postáv, ktorá je ukážková. Keby som to chcel stručne charakterizovať, dominantným prvkom je love story, ktorá sa bezchybne hodí k nášmu dnešnému referendu ;)

Monte Walsh  | brak 22.02.2015 13:02

Po prvním sloupci jsem tuto povídku odmítl číst. Homosexuální příběhy mně nezajímají v jakékoliv podobě. Hodí se spíše do sbírky, která se tímto tématem zabývá. Za poslední roky je většina věcí oceněných Hugem podobná. Kosmická sci-fi se vytrácí. V časopise XB-1 také!!

quinnet  | ***1/2 01.05.2015 15:58

Hugom ocenená poviedka, v ktorej sa nachádza len jeden prvok patriaci do nášho žánru – studená voda padajúca na klamstvo vyslovujúcu osobu. Inak je to celkom obyčajný romantický príbeh o tom ako povedať pravdu rodine o svojom priateľovi. Nič svetoborné, oceňujem len skvelo vykreslené postavy a dobrý štýl, vďaka ktorému mi nevadil ani banálny obsah.

Polinius  | ****1/2 09.05.2015 19:37

Jedna z mála povídek z XB-1 u které si pamatuji i s odstupem času o čem byla. ;-)

edo_nick  | **** 19.04.2017 15:14

Homosexuálny podklad ma priznám sa zaskočil a je mi proti srsti čo by poviedku zhodilo na * až **. Štýl a psychológia postáv však nepustia pod ***. No a špekulácie o existencie sveta kde nemožno „beztrestne“ klamať pridalo ešte jednu ****. Určite by sa o tom dalo napísať aj zaujímavejší a dlhší príbeh ale toto na poviedku úplne stačilo.

BorgDog  | ** 19.04.2017 23:59

Téma přiznání se k homosexualitě v prostředí tradiční čínské rodiny je bezpochyby bolestné a autor ho předkládá velmi věrohodnou i citlivou formou. Rozhodně není tím, co mi na povídce vadilo, a komentář jednoho Legionáře výše pokládám za dost trapnou ukázku homofobie, u fanouška SF zvlášť smutnou.

Důvod, proč této povídce dávám nízké hodnocení, je jinde: V naprosto očividném nezájmu autora o SF. Chtěl bych vědět, jak v jím popsaném světě může fungovat soudnictví nebo policie. Chtěl bych vědět, jak může vypadat politika, film, anebo třeba divadlo – i herci přece na jevišti „lžou.“ Chtěl bych vědět, jak tento fenomén vznikl, anebo jak se k němu staví věda, jak změnil společnost. Nic z toho se nedozvím. Pro autora je ten nápad pouhá rekvizita a pomůcka, jak stupňovat rodinné dilema hlavního hrdiny. Víc ho nezajímá, a smutná pravda je, že povídka by dokonale fungovala i bez něj. Pak je udělení ceny Hugo tím nepochopitelnější, a nedivím se, že slouží jako munice pro palbu nejrůznějších „smutných štěňat“.

Jako čtenář jsem zklamaný, a jako SF fan cítím v krku nehezkou pachuť – 40%.

Madam Brbla  | *** 22.04.2017 17:08

Zaujalo mě zdejší diskuzní flambování, takže: Láska, tajemství, upřímnost a zajímavý jev, který by se ve skutečnosti velmi hodil. Zvláště politika by pak vypadala úplně jinak. Povídka na mě působila trochu jako epizoda telenovely a tak si nemůžu pomoct, ocenění Hugo nejspíš získala jen za odvahu psát otevřeně na tabuizované téma homosexuality. Proč je lesbický sex častou (a dle četnosti zřejmě vyhledávanou) náplní nočních programů, ovšem jakmile se políbí dva chlapi, zvedne se vlna kontroverze? Nebyla jsem u vytržení ze „Zkrocené hory“ a zrovna tak nejsem úplně cílová skupina pro „Vodu, která padá odnikud“, nejsem však šokována ani znechucena. Fantastický prvek by potřeboval nějak vybrousit, jakkoliv chápu, že v povídce šlo primárně o vztahy. 60%
P.S.: Gus působil jako milý a pohledný chlap, škoda, že je to gay a navíc imaginární:-D

jasonix  | *** 18.01.2022 14:23

Tento druh homoerotické vztahové tématiky moc nevyhledávám, i když uznávám, že zasazení do rodinného kontextu a nabízené konflikty nepostrádají zajímavost. Napsané to také není špatně. Spíš mě zklamalo, že nastíněný fantastický motiv byl nakonec málo využit. Porotce Huga to ale evidentně oslovilo. Přijde mi, že ve výsledku je to SF asi tolik, jako reklama na Alzu. :)



WebArchiv - archiv českého webu