povídka » Běžkyně
hodnotilo: 13
71%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Pamela Sargent

Běžkyně

Kategorie: sci-fi

originální název: Strip-Runner
originál vyšel: 09/1989

Komentáře:
quinnet  | **** 14.01.2016 14:25

PS touto poviedkou obohacuje svet Asimovových Oceľových jaskyní o príbeh mladej Amy, ktorá žije v podzemnom New Yorku. Dievča si nerobí veľké ilúzie o svojej budúcnosti v obrovskom, mnohými nepísanými zákonmi oplývajúcom meste a jediné čo ju baví je nelegálny adrenalínový beh po dopravných pásoch. Stretnutie so Shakirou, bývalou najlepšou bežkyňou, jej dáva novú šancu na lepší život. Príbeh sa zrejme odohráva po románe Vo vesmíre niekto vraždí /Nahé slunce/ a nepriamo tu vystupuje aj slovutný Eliáš Baley. Text spočiatku trpí veľkou opisnosťou, čo je pre znalcov Nadácie trochu otravné, ale inak sa dosť podobá Asimovmu štýlu s klasickým pocitom nádeje na konci. Vydarené.

Phoenix  | **** 06.04.2017 18:33

Navázat na Asimovovy „ocelovky“ je moc hezké, ale už předem je to tak trochu předurčené k neúspěchu. Ono překonat původního autora nemá význam se ani snažit. Přesto povídka je poměrně příjemné připomenutí Asomovovy představy budoucí Země. Tak trochu nostalgie proložená příběhem, který nenadchne ani neurazí.

Gaarq  | ** 11.09.2022 10:01

feministická YA ze světa nadace o mladé děvě, která může změnit svět, když napře se úsilí, energii a nadšení správným směrem. sou fár sou gud, ale je to napsané tak nezáživně, školometsky a schematicky, že to bylo předvídatelné jak počasí na sahaře (i když bych se nerad rouhal vzhledem ke klimatické změně ;) navíc tam byla spousta pasáží jen pro efekt, místo adrenalinu u mě vyvolávaly jen touhu listovat vpřed a koukat, když už to skončí.



WebArchiv - archiv českého webu