povídka » Equoid - část druhá
hodnotilo: 20
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Charles Stross

Equoid - část druhá

originální název: Equoid
originál vyšel: 2013

Komentáře:
BorgDog  | ***** 16.02.2015 15:14

Snad po 5 letech první Hugem oceněná povídka, ze které mám opět pocit totální odvařenosti, jakkoliv jsem po první části ještě cítil mírné rozpaky. Ano, Stross je šílenec. Vymyslet a spojit to, co dokonale logicky poskládal dohromady zde, to prostě nikdo normální nesvede, navíc riskuje strašlivou pomstu všech fanynek My Little Pony (taktéž varování milovníkům „Posledního jednorožce“ – nečtěte to nebo oslepnete!) i Howarda P. Lovecrafta. Bavil jsem se tolik, že jsem málem vytáhl z police „Archivy hrůz“ a oprášil si další příběhy z Prádelny. Naštěstí jen málem – včas jsem si vzpomněl na pistoli s „teoretickou kadencí 1600 otáček za minutu“ nebo "živým granátem.“ Přesto chci víc Boba Howarda, víc Metropolitní Prádelny, víc hopsajících policejních koníků, co rozhodně nežerou seno… a věčná muka pekelná pro jistou dvojici „překladatelů.“

lamahe  | ****1/2 23.02.2015 16:56

Skvelý mix popkultúrnych prísad v príbehu z alternatívneho sveta, ktorý ani neviem prečo, mi silne pripomenul Shadowrun. A vlastne viem – profesiou hlavného hrdinu. IT odborník na okultizmus. Je to zároveň pocta HPL a menej aj Romerovi (a minimálne v jednej scéne aj japonskému hentai ;)). A súčasne antitéza k My Little Pony a jednej známej knihe od Petra Beagla. Proste extrémne chutný „eintopf“. Veľmi som si to užil, potešil aj príbehový presah.

Dilvermoon  | *** 24.05.2020 16:25

Charles Stross stojí u mě opravdu hooodně vysoko povídkovou sérií ze světa Macx Family. Ovšem Equoid je docela zklamání a samozřejmě úplně o něčem jiném. Patřím k příznivcům H.P.Lovecrafta, ale to neznamená, že ve mně musí nutně vzbuzovat nadšení každý text, který se na jeho dílo odvolává. Hugo neHugo. První část celkem navnadila, je protkána Lovecraftovými dopisy Robertu Blochovi a při popisu hrůz jsem si říkal, že Stross na to má. Ovšem během druhé části se toto vytratilo a zůstal jen odlehčený horor, sice ne bez napínavosti, ale nijak nevyčnívající nad podobné.



WebArchiv - archiv českého webu