povídka » Piánko apokalypsa
hodnotilo: 23
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Will McIntosh

Piánko apokalypsa

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická

originální název: Soft Apocalypse
originál vyšel: 09/2005

Komentáře:
PMarek  | ***** 14.03.2015 20:25

Podle odlehčeného názvu jsem očekával nějakou legraci, což není úplně můj šálek kávy, co se sci-fi týče. Povídka mě však úplně pohltila a zjišťuji, že Will McIntosh se dostává do mého hledáčku. Moc rád si od něj přečtu něco dalšího. I v medailonku zmíněnou románovou rozšířenou verzi bych si dal moc rád, ale na originál si netroufám. Tak se budu modlit… Úžasná povídka, naznačené kulisy světa ve velmi uvěřitelné blízké budoucnosti, kdy citlivý a vnímavý jedinec se s takovou realitou přeci jen nějak vyrovná, když na to není sám. Smutné, dojemné, hluboce lidské. I ve formátu povídky dokonalé. P.S.: vnímám ohromný rozptyl v dosavadních hodnoceních, asi to tak má být… Napadá mě, že někdo je třeba již obdobnými tématy saturován. Vzhledem k současnému vývoji je však takové téma vcelku pochopitelné, myslím.

quinnet  | ****1/2 29.03.2015 11:00

Komorný príbeh chlapíka, ktorý zisťuje, že dnešná civilizácia to má už spočítané. Ale aj v takejto chvíli hľadá lásku. WM ma už zaujal v poviedke „Ledová nevěsta“ http://www.legie.info/povidka/30590-will-mcintosh-ledova-nevesta . Vie v krátkom texte vyrozprávať kvalitný príbeh a zároveň opísať pomery v budúcej spoločnosti.

jasonix  | ***** 20.01.2022 13:53

Konečně zas jednou loser, se kterým se dokážu ztotožnit, konečně zas jednou autor, jehož každá věta působí jako perla. Musím říct, že mě nadchnul McIntoshův styl i celkové pojetí, ta vzácná kombinace neotřelých nápadů, vtipu a šarmu. Stav světa pozvolna prosakuje mezi řádky v ironických komentářích hlavního protagonisty, zatímco ten se účastní seznamky s využitím VR. A onen stav světa není zrovna radostný. Přidávám se k nadšeným komentářům.



WebArchiv - archiv českého webu