povídka » Do hlubin smrti
hodnotilo: 22
71%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Ted Kosmatka

Do hlubin smrti

Kategorie: sci-fi

originální název: Deadnaughts
originál vyšel: 09/2007

Komentáře:
Polinius  | brak 14.05.2015 20:27

Jsou jistě čtenáři, kteří v tom vidí nějakou hloubku, ale já mezi ně nepatřím. Povídka je jen barvitým popisem situace při/po kryo spánku. Část SCI v povídce asi funguje a dává smysl. Část -FI v povídce tak nějak chybí. Hodnotím brak, protože nevím jak jinak hodnotit. Krátká povídka je jako výstřel z pistole. Buď trefíte a nebo ne. A pokud netrefíte, tak už se nedá nijak bodové ohodnotit, zda to bylo metr a nebo kilometr vedle.

Clarice  | ****1/2 06.06.2015 19:16

Tak to já jsem dala procent 80, protože přesně takové sci-fi kousky já můžu. A ne, není to jen o tom, jaká kosa je člověku, co vyleze ze spací kóje, ježišmarjá. Chce to vnímat ten vesmír kolem (lodi, hrdinky, co se po blíže neidentifikovatelné věčnosti) furt probouzí, aby zjistila, že cíl mise je v háji asi jako se tam blíží zbytek vesmíru a její, ehm… celkový stav. A ten konec je psychózní. Ty bláho, jak tohle může někdo nemilovat :)?

quinnet  | **** 08.06.2015 11:37

Doslova mrazivá poviedka o tom ako prieskumná kozmická loď beznádejne zablúdi a ako je kryospánok škodlivý. Ťaživá atmosféra, dej v podstate bez dialógov a vierohodná psychika hlavnej hrdinky. myslím, že tejto poviedke nič extra nechýba a preto tiež dávam 80 percent.

jasonix  | ***** 16.01.2022 15:53

Vždycky jsem litoval, že autoři berou dlouhodobou hibernaci na lehkou váhu. Že bagatelizují dopady na tělo i duši. Kosmatka mi tím pádem tuto „niku“ vrchovatě vyplňuje. Nešetří fyziologickými a psychologickými detaily, koření to filosoficko-náboženskými polemikami atd. Jak zjišťuji, ani mi nevadí, že neznám celý příběh. Že chybí plno fakt. My se také rodíme do života a neznáme hned celou svou genealogii, přesto nějak fungujeme. Rád a ochotně jsem se nechal vtáhnout do mysli vypravěčky. Do její sonáty s variacemi. S variacemi na (snad malý spoilírek) téma zmrtvýchvstání. Za mě nadšení.

louza  | ****1/2 24.05.2023 16:50

Drtivá povídka. Posádka kosmické lodi cestuje vesmírem v kryospánku, ale někde se patrně stala chyba. Kosmatka napsal temný mrazivý kosmický horror a to bez použití jediného vetřelce.



WebArchiv - archiv českého webu