povídka » Zažít Zemi
hodnotilo: 21
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Michael Swanwick

Zažít Zemi

Kategorie: sci-fi

originální název: Passage of Earth
originál vyšel: 04/2014

Komentáře:
quinnet  | **** 09.08.2015 16:01

Okolo Zeme krúžia neznáme mimozemské lode a keď na Zemi havaruje výsadok s viac ako 1000 červovitými emzákmi, je čas ich preskúmať. Jeden exemplár sa dostane aj pod nôž patológa Hanka. Swanwick je zaujímavý autor. Jeho poviedky oscilujú v hodnoteniach okolo 80 % a je zrejmé, že jeho tvorba nesie punc kvality, ktorá nikdy nesklame. V tejto poviedke ma fascinoval najmä opis pitvy mimozemšťana, ktorý bol strhujúci v tom, ako sa doktor snažil vydedukovať, čo je čo v útrobách skúmaného subjektu. Ku konci sa poviedka prudko mení na niečo iné, čo ma dosť prekvapilo. Suma sumárom – ďalšia kvalitná poviedka na stránkach XB-1.

edo_nick  | *** 11.06.2018 09:46

Zaujímavý nápad a dobré rozprávanie. Celé to však v mojich očiach ničia určité nelogické udalosti v deji. Hlavný hrdina v zlomovom momente zje kúsok pitvaného červa, pričom ho k tomu nič nevedie (deux ex machina). Následne sa ocitne akoby vo virtuálnej simulácii červieho mozgu (preboha ako sa tam dostal). Jediné vysvetlenie je, že zjedená časť červieho mozgu ho ovládla a premenila ho na červa. Načo potom v simulácii zažíva zožranie červom… Niečo zásadné mi uniklo.

jasonix  | ****1/2 18.01.2022 14:26

Zvláštním způsobem komorní invazní SF. Hutná, fascinující a nechutná, stejně jako životní strategie emzáků. Povídka je jakýmsi crossoverem pitvy a psychoanalýzy, či spíše dramaterapie, kde se (kromě orgánů z červího těla) vytahují i rodinní a partnerští kostlivci ze skříní. Cílem ovšem není léčba, ani trest či peklo pro hlavního protagonistu, i když to tak chvíli vypadá, ale (nechci spoilerovat) řekněme katalyzace určitého fyziologického procesu. Moc se mi to líbilo, jen v závěru ve mně hlodal pořádně macatý červ pochybností, co je realita, co emulace, halucinace nebo vzpomínka. Ale možná je to dobře, alespoň je o čem přemýšlet.



WebArchiv - archiv českého webu