povídka » Kaplanův asistent
hodnotilo: 21
65%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Brad R. Torgersen

Kaplanův asistent

Kategorie: sci-fi

originální název: The Chaplain’s Assistant
originál vyšel: 09/2011

Komentáře:
quinnet  | *** 04.03.2016 09:33

Práve uvažujem, ako by si slovenský prekladateľ poradil s anglickým the mantis. Modlivka by bolo vzhľadom na obsah dosť zvláštne. Každopádne s takýmito mimozemšťanmi podobajúcimi sa na naše modlivky sa ľudstvo dostane do roztržky. A vzhľadom na technickú vyspelosť nepriateľa dostáva pekne na frak. Po jednej nepodarenej odvetnej akcii ostane na planéte Očistec uväznených množstvo ľudí. A keďže vyhliadky nie sú ružové, veľa ľudí hľadá spásu v takom či onakom náboženstve. A to vedeckú obec mimozemšťanov celkom zaujme, keďže religiozita v ich dejinách nemala nikdy svoje miesto. S týmito poviedkami, ktoré sú akýmisi príveskami k hlavným románom mám celkom problém. Sú tak trochu polovičaté, sú to akési čriepky z akéhosi sveta, ktorý nepoznám a ktorým chýba uspokojivý koniec. A tak je to aj s týmto Torgersenovým dielkom. Priemerné.

BorgDog  | *** 30.03.2016 20:38

Obstojí to nanejvýš jako průměrná epizoda „Krajních mezí,“ ale to je vše. Přiznávám, že premisa povídky mi přijde směšná a považuji to spíše za hezky zabalenou náboženskou agitku.

jasonix  | ***1/2 06.02.2022 15:05

Může lidský Bůh milovat mimozemšťany, navíc echt pohany? Na první pohled dobře rozehrané náboženské drama, kde nejde o nic míň než o možnost zabránit genocidě celého lidstva. Leč neubránil jsem se pachuti určité schema­tičnosti a prvoplánovosti – jak v nakládání s náboženskou tématikou tak stran věrohodnosti postav. Většina lidstva působí jen jako stádo demoralizovaných, defétistických ovcí. A do toho „Hloupý Honza Kostelník“, který svým fištrónem vytře hmyzákům jejich složený zrak. Mám podezření, že autor zvolil náboženskou munici náhodně, jako cosi, co lidi sdružuje dohromady, přitom je obtížné sdělitelné externímu pozorovateli a zaručuje určitou přidanou hodnotu. Podle mě by ale pointa fungovala i pokud by hlavní hrdina byl výčepní nebo třeba provozovatel biografu a místo víry šlo o pivo, či filmy. Po 2 předchozích zklamáních (byť lehkých) z autorovy tvorby – Průzkumníci a Paprsek světla – už mi to přijde jako jeho charakteristický rys: atraktivní ingredience, chu­těvzbuzující a­roma a pak se to rozpustí v jakési banálnosti, nedovařenosti a mdlém dochucení. Pokud jsem Průzkumníky přirovnal k dietnímu leču, tohle je docela dobrý Birell. Zatím mi ovšem z jeho tvorby chutnal nejvíc, tak naději neztrácím.



WebArchiv - archiv českého webu