povídka » Bitva o malou velkou vědu
hodnotilo: 11
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Pamela Rentz

Bitva o malou velkou vědu

Kategorie: sci-fi - cestování časem

originální název: The Battle of Little Big Science
originál vyšel: 08/2010

Komentáře:
PMarek  | ****1/2 16.03.2016 22:02

Prezentace ničeho menšího než stroje času, či – chcete-li – spíše náhledového okna do minulosti ve velmi zvláštních, skromných kulisách a před neobvyklým publikem. Velmi lidské, velmi smutné. Jako kluk jsem v kině i knížkách fandil hrdinným indiánům proti chamtivým padouchům a asi to ve mě zanechalo silnou stopu dodnes. Aktuálně navíc v kontextu masívní migrace, ze které tehdy původní Američané rozhodně kulturně obohaceni nevyšli… Parádní start antologie a námět k zamyšlení.

quinnet  | **** 10.01.2017 12:56

Čo urobia severoamerickí Indiáni, keď majú dostatok peňazí? Hrajú bingo a sponzorujú vývoj stroja času. V pozadí je ukrytý jemný humor a celkovo je poviedka napísaná s veľkým nadhľadom. Záver vyjadruje nostalgiu za dávnymi časmi.

jasonix  | ***1/2 26.04.2023 08:58

Stejně úsměvná jako trpká anekdotka z prostředí dnešních indiánů. V podstatě časovka, ale s velkou „omáčkou“. A tak usilovně se vyhýbající všem časovkovým klišé, až skoro upadá do klišé sociálně-rasové tématiky. :-) Smutný osud Vinnetouových dědiců.



WebArchiv - archiv českého webu