povídka » Jak to bylo doopravdy
hodnotilo: 10
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Pat Murphy

Jak to bylo doopravdy

Kategorie: fantasy

originální název: The True Story
originál vyšel: 06/1997

Komentáře:
PMarek  | *** 18.03.2016 10:14

Pohádkový klasický scénář uvedený na pravou miru. Konec dětství v jakémkoliv věku čtenáře. Ale třeba všichni šťastně žijí. Až do smrti…

quinnet  | ***1/2 19.01.2017 15:42

Pravdupovediac, som rád, že to nebolo pár desiatok strán dlhšie. Ďalší zo spôsobov, ako napísať klasickú rozprávku z trochu iného, dospelejšieho, pohľadu. V tejto krátkej zovretej forme bez dialógov to malo slušný spád. Čo mala hlavná hrdinka na srdci to povedala a my môžme len uznanlivo pokývať hlavou.

jasonix  | **1/2 18.04.2023 07:54

Schématičnost stereotypů archetypálních autorka módně nahrazuje stereotypy genderovými. Výsledkem je nefantastická, dnešní době poplatná a poněkud prvoplánová verze jisté známé pohádky. Musel jsem se trochu násilně přesvědčovat, že to není jen taková mravoučná storka pro dcerky feministek (feministky i dcerky prominou). Všechny ženy jsou tu a priori dobré, naopak mužské zlo a veškerá negativa se tu koncentrují v postavě deviantního krále. Psát tahle Pat Murphyová umí, leč v kontextu její tvorby mi tato vyprávěnka přijde jako nedochůdče … zejména v porovnání s povídkami jako „Jeho rostlinná manželka“, „Zamilovaná Ráchel“ a zejména mojí oblíbenou „Láska a sex u bezobratlých“.



WebArchiv - archiv českého webu