povídka » Otupitelův mír
hodnotilo: 18
71%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Jason Sanford

Otupitelův mír

Kategorie: sci-fi - antiutopie

originální název: Duller’s Peace
originál vyšel: 09/2015

Komentáře:
quinnet  | *** 11.07.2016 14:47

Sanford rád používa vo svojich textoch nanotechnológie. Tentoraz slúžia ako mocný prostriedok na ovládnutie pospolitého obyvateľstva jednej nemenovanej krajiny. Sú všade vo vzduchu, takže bez špeciálnych filtrov ich má v sebe každý. A keďže tieto častice vedia reportovať vláde myšlienky každého hostiteľa, máme tu dystópiu ako vyšitú. Problémom je, že poviedka pôsobila na mňa príliš sterilne, v podstate len taká variácia na napr. Pondělného mnicha.

Dilvermoon  | ****1/2 01.07.2020 19:18

Nanočástice jsou všude. Ve vzduchu, v jídle, ve vodě. A ne jen tak ledajaké. Tyto vám vidí do hlavy, kontrolují, zda jste dostatečně nadšeni a milujete národ a data odesílají kamsi do centra. Je to dystopie, taková modernější Oceánie, ale na druhou stranu méně efektivní. Pokud jde o věrohodnost, tak nanotechnologie budou časem kontrolovat kdeco, ale na myšlenky bych to neviděl. Velmi dobrá povídka na téma, které se neochodí a před 30 lety jsme něco podobného také prožívali.

jasonix  | **** 02.02.2022 16:57

Dovedně spíchnutá nanototalita a samozřejmě rebelie ve stylu jak se do lesa volá… Postavy trochu šablonkovité, ale snaha zasadit je do kontextu a vztahů je chvályhodná. Stejně jako katarzní závěr. Spojení „nenávidím a miluji“ tu dostává poněkud jiný obsah a také heslo „miluji národ“ pro mě odteď nabývá značně cynické příchuti. :)



WebArchiv - archiv českého webu