povídka » Sedm divů dávného a budoucího světa
hodnotilo: 20
69%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Caroline M. Yoachim

Sedm divů dávného a budoucího světa

Kategorie: sci-fi - space opera

originální název: Seven Wonders of a Once and Future World
originál vyšel: 09/2015

Komentáře:
quinnet  | ***1/2 07.08.2016 18:55

Mei má šťastie, podarí sa jej pri pokusoch s elektrónmi naviazať kontakt s večnou bytosťou. To jej umožní splniť si dávny sen o cestovaní po vzdialených svetoch. A keďže časom technika pokročila, sú pred ňou miliardy rokov života. Ťažkotonážna SF, kde nič nie je nemožné, akurát je chybou, že sú nám k dispozícii len akési fragmenty, ktoré síce spolu súvisia, ale poviedka stráca na súdržnosti a dej kĺže len po povrchu. Každopádne zaujímavý kus, tieto typy SF mám rád.

Dilvermoon  | ***** 16.06.2020 18:41

Zajímavě koncipovaná povídka; rozdělená na sedm kapitol, parafrázovaně pojmenovaných po sedmi divech světa. A i děj jim odpovídá. Autorka se parádně rozmáchla od budoucnosti blízké až po velmi vzdálenou a použila k tomu entitu jménem Achron, který se nachází mimo čas a obyčejnou pozemšťanku Mei v odtělesněné formě. Jde o science fiction na vysokém levelu, kdy každá část přináší jiný a velmi originální příběh a na konci se to celé pěkně uzavře.

jasonix  | *** 27.01.2022 19:20

Kosmický epos rozmázlý na ploše 4 miliard let – to je na těch pár stránek příliš tučné sousto. Je to jako chtít uběhnout maraton pod jednu hodinu. Úplně mě to vyčerpalo. Mám radši komornější a skromnější kousky, jako bylo autorčiných „Pět stupňů zármutku po invazi mimozemšťanů“. Nevyvážil to ani fakt, že dějový oblouk je dovedně sklenutý a že sem autorka nadrolila spoustu klasických SF témat – daleké cesty vesmírem, ohýbání časoprostoru, UI, terraformace, kolonizace. Obsahově by to vydalo na román, ale přiznám bez mučení, že bych to číst nechtěl.



WebArchiv - archiv českého webu