povídka » Více tmy
hodnotilo: 13
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Laird Barron

Více tmy

Kategorie: horor

originální název: More Dark
originál vyšel: 2012

Komentáře:
BorgDog  | **** 03.10.2017 00:47

Problém téhle povídky je – jako u většiny podobných – že bez znalosti kontextu přijde zahraniční čtenář o značnou porci zábavy. Barron si tu bere na paškál „hororovou scénu“, fanoušků, i konkrétních autorů (některé není problém dešifrovat podle iniciál), a nijak je nešetří. Pokud hororové cony nebo autorská čtení v USA vypadají takto, pak se ty české mohou leda zahrabat. Přesto to, co na počátku vypadá jako spíše černý humor, se překlopí do podoby, která přestane být k smíchu – a konec za veselý neoznačí snad nikdo. Jako černá čára podtrhující konečný součet sbírky vynikající.

quinnet  | **** 01.06.2018 15:42

Nemôžem napísať, že táto poviedka je to najlepšie na koniec, ale na druhú stranu sa tematicky na záver hodí. Pseudo autobiografická poviedka, kde sa pár podnapitých spisovateľov dostane na večierok s tajomným T. Ligottim a sú svedkami tajuplnému príhovoru. Ukážkové hustnutie atmosféry, autor nechá čitateľa trochu tápať a osolí to zaujímavým koncom.

Lucc  | ****1/2 24.05.2019 09:43

Svým způsobem nejznepokojivější povídka sbírky. Jak zpívají Manics all drugs in the world can't save us from ourselves. Ani litry alkoholu neumí zaplavit propast ztráty sebeúcty a smyslu života. Jakobyhumorné prvky jako loutky, Thomas L., Elen D. a další autoři a postavy okolo horroru a fantastiky jako průvodci zatracence jsou jen cynickým úšklebkem, který vlastně neodlehčí nic. Spíše přitopí pod kotlem.



WebArchiv - archiv českého webu