povídka » V kráteru po bombě
v Top10 6
hodnotilo: 54
82%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Andrzej Sapkowski

V kráteru po bombě

Kategorie: sci-fi

originální název: W leju po bombie
originál vyšel: 04/1993

Komentáře:
warrior.soul  | ***** 24.06.2008 18:08

Skvělá protiválečná povídka polského velmistra. Z pohledu hlavního hrdiny nahlédneme do neuvěřitelně absurdního života dětí uprostřed děsivé války. Opravdu vynikající

Gaarq  | **** 04.08.2009 21:16

s tímhle typem povídek (polit-fikce) se ve východním bloku po převratu roztrhl pytel. nic proti ;) sapkowski se ujal tématu se sobě vlastním nadhledem a černým humorem. místy mi některé pasáže přišly, že jsou tam jen tak pro okrasu, ale celkové vyznění je dosti silné, aby to uneslo. válka je vůl.

Lucc  | ****1/2 07.02.2022 18:40

V devadesátkách a nulách to byla docela sranda povídka. Takový trénink na Zmiji. Politfikce co by se mohlo posrat v rozparcelované horké střední a východní Evropě. Do toho nějaká ta kritika konzumu a korporací a samozřejmě poselství, že válka je kurva. A církev je kurva, to Sapek neopomene dodat. A děti a mladí ve válce mají zkurvený život, i když si to asi ani sami neuvědomují. Jenže číst tuto povídku posledních pár let už přestává být sranda. Litevci a Poláci jsou sice (zatím ještě) docela kámoši, ale jak snadno se může situace zvrtnout vidíme na Ukrajině. Do toho Strýče Sam posiluje na východě Polska armádu a Putin, Si a Binden chrastí atomovkami jak osud kostkami. Bělorusko jako další sud prachu nedaleko, uprchlíci na hranicích, Germáni jako věčný stín za prdelí … Z té naší poklidné, mírumilovné, až holubičí střední Evropy, jak si ji v hlavách představujeme, nemusí zůstat pozítří kámen na kameni. A naše děti či vnuci mohou snadno uváznout cestou do školy v kráteru po bombě a mnohý dosud bezproblémový spoluobčan se zhoupne na kandelábru či ořechu.



WebArchiv - archiv českého webu