povídka » Sedm vzorků z Olduvaiské rokle
hodnotilo: 24
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Mike Resnick

Sedm vzorků z Olduvaiské rokle

Povídka vyšla i pod názvem:
Sedm pohledů na Olduvaiskou rokli
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Seven Views of Olduvai Gorge
originál vyšel: 10/1994

Komentáře:
louza  | ****1/2 07.10.2015 16:09

Vícevrstvá povídka o skupině vesmírných archeologů zkoumajících původ lidstva. Jednotlivé střípky příběhů jsou zasazené do většího rámce celé povídky a zasahují od úsvitu lidstva až do jeho nejzazší budoucnosti. Resnick opět neodolá své vášni pro Afriku a opět to vůbec nevadí. Opravdu pěkný, dobře napsaný a záživný text.

quinnet  | **** 09.10.2015 18:17

Ľudstvo, známe svojou agresivitou, vládlo pár milénií celému vesmíru. Po nevyhnutnom páde príde skupina mimozemských archeológov preskúmať Olduvaiskú roklinu, kde sa nachádza množstvo zaujímavých artefaktov a chce pochopiť podstatu Človeka. MR je zrejme fascinovaný africkou kultúrou, najmä tou Masajskou. Predstavuje ju ako ukážkovú pre pochopenie človeka – krutosť, hrdosť a nezlomnosť. Vydarená poviedka, ktorá si zaslúžila druhé vydanie.

antonia  | ***** 25.03.2016 12:56

Krásná povídka, vím, že už je to dost stará záležitost, ale pro mě to byl úžasný objev. Lidstvo ve své nejbrutálnější podobě. V průběhu velkého časového úseku autor dokazuje, že lidstvo se v podstatě nezměnilo, jen vynalezlo novější způsoby usmrcení.

Lucc  | ****1/2 22.03.2020 21:32

Komu se nelíbila Kirinyaga, tomu se nejspíše nebude líbit ani Sedm vzorků (imho lepší než Sedm pohledů). Je hodně africká a bělochy a ani celé lidstvo nevykresluje v příliš lichotivém světle. Po pěti tisíciletích od vyhynutí lidstva (na to bych byl opravdu zvědavý, autor to odbyl lakonicky, ale nemá to vůbec domyšlené, vytáhl to jak králíka z klobouku; ono by to totiž možná vrhlo na celou expedici hodně jiné světlo ;-) se k Olduvaiské rokli vypraví pestrá expedice mimozemšťanů, která zkoumá pomocí vědeckých (pro nás spíše magických) metod vzorky, které v rokli nalezla a mapuje celou kořistnickou historii hmyzu vesmíru – člověka. Konec je trochu dost DEM, ale bez něj by povídka neměla to správně úderné vyústění. Jeho silnou stránkou je také poukázání na dějinný paradox – mnohdy by stačila trocha násilí, aby se zabránilo strašlivému zlu. Jenže kdo na sebe vezme jeho vykonání? Kdo si v přehnaně korektní době ušpiní ruce? Za to autorovi dík, protože to je čím dál aktuálnější téma. Jako už u jedné povídky z tohoto čísla magazínu musím napsat – tentokrát je Nebula v dobrých rukou.

jasonix  | ****1/2 26.04.2023 08:58

Tuhle archeologickou detektivku už tu jiní vychválili dost a dost. Ale nemůžu popřít, že je fakt dobrá. :) Připomíná spíš sbírku minipovídek zarámovanou mimozemským průzkumem. Na pitvání reliktů z masajské historie Resnick rekapituluje lidskou historii a je to krvavé, absurdní i alarmující. Neukazuje nás, vládce galaxie, ve zrovna růžovém světle a nutí čtenáře uvažovat nad tím, co je „lidskost“ a co dělá člověka člověkem. V něčem mi to evokuje pozdější Čerpadlo 6, v takové pre- a mikro- verzi. Drobná kritika směřuje jen na adresu překladatele (verze ve F & SF) – slovo „nejfascinujíc­nější“ je teda bizar.



WebArchiv - archiv českého webu