povídka » Vrak
v Top10 2
hodnotilo: 31
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Jan Hlávka

Vrak

Kategorie: horor - sci-fi

Komentáře:
Majkl  | ***** 28.04.2009 11:55

Perfektná poviedka. Už dlhšie som mal chuť na napätie vo vesmírnom háve a táto ma naozaj bavila. „Cizí osoby na palubě. Nepovolený vstup. Doporučení: likvidace.“ Námet je dá sa povedať známy – aspoň ja som už videl pár podobne zameraných filmov (napr. Loď duchov) – prieskum opustenej vesmírnej lode. Ale je to dobre napísané, nechýba napätie, prekvapivé rozuzlenie a skvelé zakončenie. A preto 90%.

Madam Brbla  | ****1/2 27.07.2009 15:12

Tahle povídka se mi trefila přesně do vkusu, nezbývá tedy než vyjmenovat klady: 1) temná, horrorová atmosféra kosmické lodi objevené v opuštěném koutě vesmíru; 2) solidně vykreslené historické pozadí daného světa; 3) gradující napětí, když hrdinové zjišťují, že nejsou na palubě sami (charaktery jsou vzhledem k rozsahu povídky propracovány naprosto dostatečně); 4) velmi uspokojivý konec;-). Vcelku klasické ingredience, nepříliš originální, ovšem precizně a chutně namíchané – děkuji Janu Hlávkovi za těch dechberoucích pár desítek minut v jiném světě a těším se na jeho další tvorbu:-). 89%

KeB  | ***** 26.04.2011 21:17

100% Dokonale hutná atmosféra. Konec který jsem nečekal a děsivé scény při kterých mi tuhl kyslík v přívodu. Dost mi to připomnělo tohle http://www.legie.info/povidka/24329-95-1-2-hodiny Popravdě si myslím, že kdyby to páně Hlávka rozehrál na pódiu novely bylo by to stejně dobré, takhle je to trošku slabší. Postavy by si zasloužili více místa a historie lodě taktéž. Právě se dostala tahle povídka do dalšího topu…

Elinor  | ***** 28.04.2011 04:38

Dobře. Postavme se tomu čelem. Jak jinak ohodnotit povídku, jejíž detaily vám v hlavě zůstaly od prvního čtení až do současnosti a pokud jde o některé scény, tak v živé paměti k tomu (ano, narážím na nehet zaražený do křesla, šachy, deníkový zápis…)? Sice naprosto nechápu, proč jsem ji považovala za dílo nějakého prestižního zahraničního autora (resp. chápu, můj čert ví jestli milovaný Ikarie-efekt xD), ale každopádně je to věc hodná doporučení. Jestli bude nějaká antalogie starších sci-fi kousků, tohle tam rozhodně patří.

P.S.: je docela vtipná situace, že než jsem na Vrak po dlouhé době náhodou natrefila, sháněla jsem po scifistických známých informace, kdo to mohl napsat, že si to chci přečíst znovu. xD

knedle  | ***** 19.04.2015 22:19

Hlávka ví, jak na mne. První povídka Capricornu 70 a hned taková pecka. Super místo, záhada jako hrom, vyústění… No prostě zas mě dostal. Vrak považuji za TOP v této antologii – a to že měl sakra konkurenci!

quinnet  | **** 14.06.2015 15:12

Bezchybne napísaná poviedka na klasické téma o preskúmavaní vraku, kde číha niečo zlé. Len škoda, že dej je tak tak trochu predvídateľný.

Svarec  | ***1/2 11.11.2015 21:06

Slušná povídka s hororovým nádechem, mě osobně ale zklamalo rozuzlení. Po té tajuplné zápletce jsem přecijen doufal v něco mysterióznějšího.



WebArchiv - archiv českého webu