povídka » Konec světa
hodnotilo: 103
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Andrzej Sapkowski

Konec světa

Povídka patří do světa: Zaklínačův svět

Kategorie: fantasy

originální název: Kraniec świata
originál vyšel: 1993

Komentáře:
firen  | ***** 07.01.2009 12:21

Po přečtení této povídky jsem byl nadšen. Dýchla na mne atmosféra slovanského venkova. Prostě je to skvělá povídka od začátku do konce. Konečně se setkáváme s Toruviel.

Gaarq  | ***** 03.08.2009 07:50

drsná povídka. další posun od monster k hrozivým situacím. instinkty každého živého tvora nás nutí vymezovat se proti jiným tvorům, kteří užívají stejné zdroje. takové soupeření je na život a na smrt. zaklínač pokročil od zabíjení monster či jejich později ochrany ke konfrontaci s rasou podobnou lidem, pro kterou jsou lidé monstry. smír se zdá být jediným řešením, ale dovolí nám naše živelná podstata přijmout takové rozumové rozhodnutí soužít s našimi „konkurenty“? dovolí to jim? i bohové jen čekají, jak si to lidé a elfové zařídí sami.

Izmalius  | *** 16.07.2011 20:28

Tady se poprvé objevují postavy jako Marigold, Toruviel nebo elfové obecně. Celou knihu mám podobný pocit. Prakticky každá povídka má kvalitu „houpačky“. Pár stran je vynikajících, pár nudných a tak pořád dokola. V každé se skrývá moudrost a každá připomíná pohádku. Ovšem není pro děti, je v ní vždy pár vulgarismů. Nemůžu se zbavit dojmu že je to taková slátanina… Námět z pohádky + pár nadávek + skrytá moudrost = zaklínač. 60%

SONP  | ***** 28.10.2014 09:10

Báječné, čert je geniální postava, smál jsem se jak při popisu jeho činnosti starostou tak i při jeho vejšplechtech na celé kolo!

Methat  | ****1/2 13.01.2016 19:08

Konečne sa ukázal prvýkrát Marigold (a už len čakám, kedy sa ukáže aj Zoltan Chivay). Geralt dostane za úlohu vyhnať Čerta, ktorý ľudom z dediny kradne jedlo. Na svojej púti stretne prvýkrát aj elfov a známu elficu Toruviel. Čertovo správanie mi moc nesedelo a ani správanie niektorých ďalších postáv…

louza  | ***** 03.01.2017 15:26

Skvělý zářez v němž Geralt získává velmi netypického side kicka s loutnou, který problémy spíš vytváří, než pomáhá řešit. Humorný střet s čertem však rychle převrací látku do vážného tónu, kde autor dává jasně na srozuměnou, že tradiční fantasy jebati bude. Elfové v jeho podání jsou rasou vyhnanců v úpadku, čímž elegantně komplikuje svůj svět a vytváří komplikovaná rasová pnutí díky nimž je svět zaklínače přirozeným způsobem dilematičtější, reálnější a špinavější.

Lucc  | ***** 22.12.2021 12:11

Louzovy komentáře mne štvou. Marně hledám, co k nim dodat. Tady snad jen to, že konec byl sice vznešený a krásný, podepřený patřičně patetickými (ale pravdivými) dialogy, ale byl to konec kapku z rodu deus ex machina. A to je škoda. Přesto je to povídka skvělá, plná hlášek a krásných slov, pootevírá dvířka k poznání elfů a jiných ras, hezky pracuje s jazykem (nářečí vesničanů vs. vznešená mluva elfů), přitápí pod kotlem mytologie (Živa, babky) a svět hned získává plasticitu a uvěřitelnost. A špínu.



WebArchiv - archiv českého webu