povídka » V horách šílenství
v Top10 1
hodnotilo: 30
85%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

V horách šílenství

Kategorie: horor

originální název: At the Mountains of Madness
originál vyšel: 02/1936

Komentáře:
Caderly  | *** 30.12.2010 12:01

Celkem zklamání, vzhledem k proslulosti povídky jsem čekal mnohem více. Lovecraftova představivost je působivá, místy se mu daří (zejména uprostřed textu) vyvolat atmosféru strachu a zdařile načrtnout pochmurnou velkolepost opuštěné megapole Prastarých a minimálně z hlediska historie hororového žánru má povídka význam v tom směru, že fakticky zbavuje „mýtus Cthulhu“ jeho nadpřirozených prvků ve prospěch vědečtějšího vysvětlení. Lovecraftovo rozhodnutí napsat povídku spíše ve formě jakési vědecké zprávy (pravděpodobně z důvodu, aby vše působilo co nejvěrohodněji) mi vzhledem k délce textu přišlo nešťastné. V první třetině jsem se vyloženě nudil a kdyby šlo o text neznámého autora, asi bych jej odložil a už se k němu nevracel. Poté se sice stal příběh o dost zajímavějším, ovšem autorova pokračující snaha o vědecký popis a celkově pak jeho způsob psaní mi šly nadále na nervy. Logika povídky na mnoha místech skřípe, osud postav mi byl zcela lhostejný a vyvrcholení příběhu, pokud se o něčem takovém dá vůbec hovořit, mne nijak neohromilo (ve skutečnosti jsem několik posledních stran spíše jen prolistoval). Když to shrnu, ačkoliv jsem uprostřed povídky uvažoval o čtyřech hvězdičkách, nakonec jsou to z bídou tři.

Majkl  | ***1/2 29.10.2011 10:14

Bola by to naozaj pôsobivá poviedka, nebyť väčšieho rozsahu, ktorý Lovecraft nevyužil najlepšie – novela je zdĺhavá, plná obsiahlych opisov a často sa stane, že moment, ktorému by stačilo zopár riadkov, sa natiahne aj na zopár strán. Nebráni mi to však v udelení pomerne vysokého hodnotenia. Postavy vedcov a ich vecné popisy mi nevadili, atmosféra je slušná, informácie o Prastarých sú zaujímavé.

GeRony  | ***1/2 24.01.2012 08:33

Poviedka je zbytocne dlha a v kombinacii so stylom pisania autora je to miestami az nuda. Kedze vsak tato poviedka nie je prva od tohto autora (nastastie), ktoru som cital, ten stylom som cakal. Akonahle toto odfiltrujete, dostanete pomerne zaujimavu exkurziu do dejin Prastarych a hlavne kvoli tomu som dal relativne vysoke hodnotenie.

Strýček Biolit  | *** 08.11.2013 22:16

Když jsem povídku četl poprvé, bylo to utrpení. Teď, v rámci Albatrosáckých spisů, jsem si ji dal podruhé a…nebylo to tak strašné. Možná jiný překlad, možná fakt, že člověk už ví, oč v knize jde, ale při druhém čtení je povídka dosti stravitelnější.

Hory jsou těžkopádný, extrémně popisný text; pro znalce a milovníky jsou ovšem zcela neocenitelným zdrojem informací, neboť vrhají nové světlo na celý mýtus Cthulhu a vše kolem. Zajímavé dílo, které je sráženo zpracováním.

KeB  | ***** 19.01.2014 18:22

Albatrosáci píšou, že je to něco, co tu ještě nebylo. Asi ano, protože jak všichni říkali, jak je ten text hrozný, tak mně přišel akorát hodně popisný, ale nebylo to zase tak hrozné a co se týče Cthulhu a dalších mýtů je to opravdu nedocenitelné. V porovnání s Kadathem je tohle lehký a svižný text.

louza  | ***1/2 15.10.2019 16:23

Jeden z dlouhých, téměř románových textů H.P, tvořící základní kámen jeho mýtického světa. Arktická výprava omylem naráží na tajemné město v ledu obsahující šokující svědectví prastarých časů…a nejen to. Skvělý nápad je zpracovaný jako report z polární expedice. V určitých částech novely text přináší hutnou atmosféru, která by se dala krájet, inspirující mnohé další hororové tvůrce k hrůzám uprostřed věčné běloby. Navíc je zde odvyprávěn asi největší souhrnný kus autorova mythosu sjednocující jeho tvorbu do uceleného kontextu.

Co nesedí? Je toho víc. Text v Albatrosích sebraných spisech je místy až obludně popisný a zdlouhavý. Poznámky zmiňují, že byl už v době svého vydání redakčně krácen a nás vítězoslavně oblažují původní rekonstruovanou verzí. Nevím jestli bylo o co stát. Ne všechny části autorova mythosu na historii předestřenou zde dle mého soudu úplně sedí. Něco může být vinou v překladu různých autorů. Ale vztah prastarých a například kultu Cthulhu tu vyznívá dost jinak, než jak byl načrtnut v předchozích textech. Román v podstatě nijak nekončí a nic z něj pro hrdiny neplyne. Proto i přes důležitost textu pro tvorbu autora, stejně jako v případě Volání Cthulhu, nepatří tato novela tak úplně do Lovecraftova zlatého fondu.



WebArchiv - archiv českého webu