povídka » Mráz a oheň
v Top10 1
hodnotilo: 13
98%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Ray Bradbury

Mráz a oheň

originální název: Frost and Fire
anglický název: The Creatures that Time Forgot
originál vyšel: 08/1946

Komentáře:
warrior.soul  | ***** 26.05.2008 11:47

Ray Bradbury se v této povídce vyjmečně pustil do čistokrevného sci-fi a povedlo se mu to víc než výborně. Každý, kdo aspoň zavadil o tohoto autora ví, že jeho fantazie je bezbřehá. U téhle povídky jsem ale nestačila zírat. Od nápadu až po úžasnou atmosféru dokonalá povídka.

jasonix  | ***** 21.01.2023 09:21

Zajímavé, jak původní název (The Creatures that Time Forgot) i ten český vystihují každý jiné specifikum příběhu. Ale oba k němu sedí. Nehostinný svět klimatických extrémů, kde potomci pozemských trosečníků vyvinuli originální jeskynní civilizaci. Mají zvláštní schopnosti ale i velký hendikep (u jeho příčiny mi logika lehce skřípe). Na tomto terénu R.B. vystavěl jakýsi nebiblický Exodus, který přes svou téměř románovou rozmáchlost zůstává vlastně komorní. Pro autora poměrně netypické SF s fantasy prvky; na dobu svého vzniku působící moderně. Vrchol sbírky a pošušňání pro Bradburyho fanoušky.

Lucc  | ***** 17.04.2023 21:31

Zpočátku jsem byl otráven. Říkal jsem si: No jo, Bradbury neumí dlouhé věci. Nebo: No jo, logika si dala voraz. Ale postupně se Mráz a oheň v mých očích zcela ospravedlnil a já prozřel. Je to legenda. Je to komorní epos o lidství, které je hnáno za další metou, za naději, za životem. A je to lidství soucitné, lidství, které i v děsivém světě zná lásku, hrdinství a krásu. Je to typický i netypický Bradbury. Top povídka na závěr prachem zapadlé sbírečky z hlubokých devadesátek.



WebArchiv - archiv českého webu