autor » Ross MacKenzie
foto autora
10 nejlépe hodnocených
Dosud žádné dílo nebylo hodnoceno

Ross MacKenzie

pohlaví: muž

Národnost: skotská

odkazy: 12x [info], 1x [web], 3x [rozhovor]

Skotský spisovatel Ross MacKenzie psal příběhy už od svých sedmi let. První z nich byla krátká ilustrovaná pohádka o hladovém krokodýlovi Crunchy Colinovi. Od té doby už s psaním knížek pro děti nepřestal, i když zpočátku psal jen tajně.

Když mu v roce 2010 vyšla první knížka Zac and the Dream Stealers, své tajemství už pod pokličkou neudržel. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a množství literárních cen, včetně Blue Peter Best Story Award a Scottish Children's Book Award za novelu The Nowhere Emporium v roce 2012, toho bylo jenom důkazem.

Poslední, a zároveň prozatím jediná kniha, která u nás vyšla v českém překladu, se jmenuje Věčná noc (Evernight, 2020). Vypráví o nikdy nekončící noci a čarodějkách, které ji zahnaly pod zem. Když však přijde zlá čarodějnice Hester a chce temnotu zpět, a tím i neomezenou moc, na scénu vstoupí malá a statečná Lara. Zvládne čelit černé magii a všem nástrahám?

Ross MacKenzie se nijak netají s tím, že se možná v květnu 2021, budou čtenáři moci těšit na další, volné pokračování s názvem Feast of the Evernight.

Vedle svého zaměstnání grafického designéra a psaní knih, navštěvuje Ross MacKenzie pravidelně školy, knihovny a literární festivaly, kde čte ze svých knih, diskutuje se čtenáři a pořádá spisovatelské worshopy a sezení.

Se svou ženou, dvěma dcerami a jedním kokršpanělem žije ve skotském městě Renfrew, poblíž Glasgow.

Zdroj: Knihy Dobrovský (https://www.knihydobrovsky.cz)



WebArchiv - archiv českého webu