autor » Gary Jennings
foto autora

Gary Jennings

pohlaví: muž

Život: * 20.09.1928 † 13.02.1999

Národnost: americká

odkazy: 1x [web]

Americký spisovatel a novinář, autor románů pro děti i pro dospělé. V roce 1980 dosáhl celosvětového úspěchu svým historickým bestsellerem „Azték“ a od té doby se soustředil především na psaní historických románů.

Narodil se v Buena Vistě ve Virginii a formálnímu vzdělání se po absolvování střední školy spíše vyhýbal, vždy upřednostňoval samostudium. V sedmnácti letech začal pracovat jako poslíček v jedné reklamní agentuře, v níž se postupně vypracoval do vcelku slušné pozice zaměstnance s vlastními klienty. Během války v Koreji odjel na frontu, kde obdržel Bronzovou hvězdu – ocenění, které se válečným dopisovatelům uděluje velice zřídka. Po krátkém intermezzu, kdy se vrátil k práci v reklamě, se nakonec rozhodl se vrhnout na psaní na plný úvazek a přestěhoval se do podstatně levnějšího Mexika, kde psal na volné noze a postupně zde z jeho pera vzešlo deset příběhů pro děti, redigoval časopis Gent & Dude a napsal dva romány. Jeho knihy prosluly historickou akurátností a příležitostně názorně vylíčenými scénami násilí. Pozadí svých příběhů měl dobře prostudované, v Mexiku žil 12 let a prováděl zde průzkum pro svůj román „Azték“ a podobně i kvůli svým ostatním knihám kupříkladu procestoval Balkán, kopíroval cesty Marka Pola či se připojil k postupně devíti kočovným cirkusovým společnostem.

Jeho fantasy tvorba zahrnuje především sérii novelet s hlavním hrdinou duchovním Crispinem Mobeyem (první z nich byla „Dříve nebo později nebo Nikdy Nikdy“, následovaná „Nikoliv s třeskem, ale píp“ a pěti dalšími příběhy).

Byl členem Mezinárodního PEN klubu a řady dalších spisovatelských sdružení (Authors Guild, Authors League of America, Screenwriters Guild, Pocaliers Club).

Psal rovněž pod pseudonymem Gregory G. Jeffries.



WebArchiv - archiv českého webu