autor » Dittmar Chmelař
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Dittmar Chmelař

pohlaví: muž

Život: * 10.02.1955

Národnost: česká

RNDr. Dittmar Chmelař se narodil 10. února 1955 v Bohumíně.
V roce 1979 vystudoval Masarykovu univerzitu v Brně, obor biologie.
V roce 1978 se oženil s Evou Bláhovou.
V roce 1982 se jim narodila dcera Petra.
V roce 1990 pracoval jako vedoucí Referenční laboratoře ČR pro anaerobní baktérie. Nyní pracuje jako lékařský mikrobiolog.
K jeho zájmům patří krásné ženy, surrealismus a rocková hudba. Jako životní zajímavost lze uvést, že byl vyšetřován StB pro „založení disidentské skupiny“ a vydávání Focusu věnovaného SF a prognostice.

Jeho tvorba se dá rozdělit do následujících kategorií: profily rockových skupin s překlady skladeb: Marillion, Pink Floyd, Genesis, spoluautor monogr. Vyšetření při bakteriálních onemocněních, vědecké a populárněnaučné články, eseje, fejetony.

Bydlí v Ostravě-Zábřeh, Zimmlerova 37. Do fandomu ho v roce 1982 přivedl A. Koval a četba zejména polské Fantastyky. Od roku 1982 člen Klubu literární fantastiky. Je jedním z duchovních otců fanzinu Leonardo 88, 89, 90. Mimojiné vydával fanzin Focus věnovaný již zmíněnému sf a prognostice. Již několikrát se zúčastnil soutěže CKČ. Třikrát postoupil do druhého kola a v roce 1990 byl na nominovaném místě v kategorii povídka za povídku Origami. Získal 2. místo za překlad Mé jméno je Legie v soutěži Koniáš 96. Mezi lidi, kterých si váží patří P. Poláček a P. Kosatík. S oblibou si přečte knihy S. Lema, P. J. Farmera (Flesh), G. R. R. Martina, U. K. Le Guinové, P. K. dicka (The Man in the Hightcastle) a také polská Fantastyka.



WebArchiv - archiv českého webu