autor » Joyce Carol Oates
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Joyce Carol Oates

pohlaví: žena

Život: * 16.06.1938

Národnost: americká

odkazy: 23x [info], 1x [web], 2x [wikipedie], 6x [rozhovor], 1x [životopis]

Joyce Carol Oates je možná nejplodnější americká literátka všech dob. Napsala nepřeberně románů a povídek několik set, věnuje se kritice, poezii, dramatům, redaktorské a vydavatelské práci, kariéře univerzitní profesorky. Její spisovatelský kolega John Updike prohlásil: „Kdyby existoval titul ‚žena písma', v naší zemi by patřil právě Oatesové.“ Řada z jejích děl vyšla a stále vychází i česky, např. „Zahrada pozemských slastí“, „Oni“, „Blondýnka“, „Kolo lásky“, „Manželské nevěry“, „Zběsilost“ a další. Autorčinou předností je bohatá tvůrčí invence a vzácná jasnozřivost, s níž nahlíží do duše svým hrdinům, a také vazba na závažné společenské problémy nedávné americké historie, které ovlivňují osudy jejích postav.

Úroveň jejích děl nicméně značně kolísá – určité povídky se řadí k absolutní světové špičce, jiné texty, kupříkladu „Zombie“ (1995, hororový příběh o mnohonásobném vrahovi, oceněný Bram Stoker Award), již spadají do oblasti populární zábavné literatury.

Oates je nositelkou řady literárních cen, za román s tématem rasismu „Oni“ (Them) získala roku 1978 National Book Award, dvakrát byla nominována na Nobelovu cenu. Od roku 1978 učí tvůrčí psaní na Princetonské univerzitě. K roku 2007 její tvorba zahrnuje 52 románů, 29 povídkových sbírek, 11 sbírek esejů, 7 příběhů pro děti a 8 sbírek poesie a divadelních her.

Píše rovněž pod pseudonymy Rosamond Smith a Lauren Kelly.


Jiné ocenění :
1993 – Pulitzerova cena za beletrii – nominace
1995 – Pulitzerova cena za beletrii – nominace
2001 – Pulitzerova cena za beletrii – nominace
2005 – Prix Femina za nejlepší zahraniční román (Prix Femina Étranger) – laureát
2009 – Mezinárodní Man Bookerova cena – nominace
2015 – Pulitzerova cena za beletrii – nominace




WebArchiv - archiv českého webu