autor » Francis Bacon
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Francis Bacon

pohlaví: muž

Život: * 22.01.1561 † 09.04.1626

Národnost: anglická

odkazy: 2x [wikipedie], 15x [info], 1x [životopis]

Anglický spisovatel, filosof, přírodovědec a státník. Ve svých vědeckých pracích prosazoval, aby příroda nebyla pokusy předvídána, ale vykládána. Trval na zákonech příčiny a důsledku, zdůrazňoval význam pokusu a praxe. Narodil se r.1561 v Londýně v rodině vysoce postaveného úředníka vlády královny Alžběty. V šestnácti letech se stal diplomatem a odcestoval do Paříže. Vystudoval práva na univerzitě v Cambridge, jako advokátovi se mu ovšem moc nedařilo. Pak se stal poradcem a přítelem šlechtice, hraběte z Essexu.

Po smrti královny radil jejímu následovníkovi Jakubu I. Bacon byl jmenován generálním prokurátorem, strážcem pečeti a dokonce i lordem-kancléřem, což byla tehdy funkce shodná s předsedou nejvyššího soudu. Jenže roku 1621 přišel zlom – velká korupční aféra a Bacon je zbaven všech svých funkcí a odsouzen na doživotí. Za pár dní ze všeho vyvázl, zajistil si svobodu a zachránil veškerý majetek. V posledních letech života se věnoval filozofii a vědě, jež ho lákala od mládí.

Zemřel na následky podchlazení, které si vysloužil při jednom ze svých pokusů se zmražováním potravin. Po jeho smrti vyšla většina z více než 30 filozofických knih, které napsal.

DÍLO: Velké obnovení věd (1620, součástí je i Nové Organon); Nová Atlantis (1626)

Zdroj: Anchese (Aneta Suchomelová)



WebArchiv - archiv českého webu