autor » Josef Váchal
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Josef Váchal

pohlaví: muž

Život: * 23.09.1884 † 10.05.1969

Národnost: česká

odkazy: 2x [wikipedie], 2x [info], 1x [web]

Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [1] ippokorny (editor) 22.10.2021 18:39  

Poznámka do diskuze na iDnes, viz link:
Giosue Carducci psal básně, česky vyšly některé básně například ve sbírce „Nový výbor básní“ v roce 1904, ve které je i báseň Satanu, zmíněná v článku. Básně do sbírky přeložil Jaroslav Vrchlický. Báseň Satanu je v této sbírce na 9 stránkách. Celá sbírka je ke stažení z webu NKP.
V článku uvedená kniha obsahuje pouze 1 báseň, Satanu. V katalogu NKP je uvedeno, že stejná knihy se stejnými ilustracemi je ve sbírce NKP a Národního muzea. V katalogu není uvedeno, kdo báseň přeložil, je to jiný překlad a kvalitou to Vrchlický rozhodně není. Podle katalogu NKP má kniha obsahovat 10 obrázků Váchala. Digitalizována není, možná by si to „zasloužila“.
Autorem knihy Satanu je Giosue Carducci, překladatel asi Josef Váchal, ilustrátor a nakladatel opět Josef Váchal. Knihy se pojmenovávají spíše po autorovi textu, tedy jde o Carducciho knihu s ilustracemi Váchala. Váchal se stále vydává, nejnověji vydaný je „Krvavý román“ je z roku 2020, tedy na jeho knihy s jeho dřevoryty často narazíte v knihovnách.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu