autor » Upton Sinclair
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Upton Sinclair

pohlaví: muž

Život: * 20.09.1878 † 25.11.1968

Národnost: americká

odkazy: 8x [info], 1x [wikipedie]

Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [2] barbar (editor) 05.09.2019 09:27  

@ippokorny[1]: To vypadá na špatné školení pro práci s otevřených ohněm, ne nutně špatné myšlenky. Pokud vím, v Izraeli jim dneska podobné komunity celkem fungují. Otázkou je samozřejmě velikost. Možná je to dobré jen do velikosti, kdy ještě každý zná každého a ví se, koho raději nepouštět k ohni. :)

 [1] ippokorny (editor) 04.09.2019 23:45  

Sinclair z výtěžku knihy Džugle založil zemědělskou komunitu ve městě Engewoodu ve státu New Jersy, v budově bývalé školy nazývané Helicon Hallu. Do komunity měli přístup jen bílí lidé, nežidé. Komunita produkovala zemědělské výrobky, jídlo bylo ve společné jídelně a byla i společná výchova dětí. Bylo plánováno postavení 100 domů, které by ale neměly kuchyně a dětské pokoje. Experiment vydržel pouze 6 měsíců, pak budova vyhořela a jeden z členů komunity při požáru uhořel. Budova byla pojištěná, Sinclair o svou investici nepřišel. Ukázalo se, že tento způsob společné práce, společné jídelny a společné výchovy dětí není vhodný, navíc jeho výsledkem byly škody a mrtvý.
Další ke komunitě viz anglická Wikipedie, stránka Helicon Home Colony. Siclair přesto dál šířil své socialistické myšlenky.
O podobnou komunitu pokoušeli později násilím komunisté, s obdobným výsledkem, škody a mrtví lidé.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu