autor » Ambrose Bierce
Oblíbenost autora: v Top10 u 3 registrovaných
foto autora

Ambrose Bierce

pohlaví: muž

Život: * 24.06.1842 † 00.00.1914

Národnost: americká

odkazy: 1x [životopis], 2x [wikipedie], 18x [info], 2x [web]

Ambrose Gwinett Bierce se narodil v Horse Cave Creek, ve státě Ohio. V patnácti letech odešel pracovat do tiskárny v Ohiu. Vystudoval vysokou školu ve Warsaw, Indiana. Během občanské války sloužil u 9. pěšího pluku. Během bitvy u Kennesawských hor (1864) utrpěl těžké zranění hlavy. Od armády odešel s hodností major, celý zbytek života trpěl bolestí z následků zranění, k čemuž se přidružilo i těžké astma.

Po válce se věnuje novinařině, především satirickým článkům a povídkám. Je často srovnáván s velmistrem pera E. A. Poem, pro své povídky s ponurou atmosférou. V letech 1872–1875 žil v Anglii a pracoval jako redaktor časopisu „Fun“. Velký věhlas získal svým sloupkem „Prattle“ (Žvanil), který psal pro San Francisco Examiner.

V říjnu 1913 se vydává na vzpomínkové cesty po bývalých bojištích občanské války, které zakončí cestou do Mexika, kde právě probíhá revoluce. Svůj poslední dopis redakční kolegyni Blanche Partington píše 23.12.1913. Poté zmizel a dodnes není zcela jasné jaké byly jeho další osudy. Svědectví místních však tvrdí, že byl na počátku roku 1914 zastřelen v Sierra Mojada, Coahuila, kde má dnes pamětní desku.



WebArchiv - archiv českého webu