autor » Alexandr Lazarevič Poleščuk
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Alexandr Lazarevič Poleščuk

pohlaví: muž

Život: * 00.00.1923 † 00.00.1979

Národnost: ukrajinská

odkazy: 2x [info], 1x [recenze]

Narozen v Dněpropetrovsku. Když mu bylo 14 let, byl jeho otec popraven (rehabilitován 1957). V roce 1947 ukončil pedagogický institut v Chabarovsku. Poté pracoval jako učitel fyziky, psal články do časopisů.
Debutoval románem Zvjozdnyj čelovek (Hvězdný člověk, čas. 1957, kn. 1963). Byla to fantastická pohádka o robotovi vyslaném na Zemi mimozemskou civilizací.
Popularitu mu získala próza Ošibka Alekseja Aleksejeva (Omyl Alexeje Alexejeva, 1961). Inženýr Alexejev zkoumá vznik hvězdných systémů a podaří se mu v laboratoři stvořit miniaturní galaxii. Vypuštěna do vesmírného prostoru začíná galaxie samostatnou existenci, a když ji vědci ze Země chtějí zničit, jsou zastaveni neznámými silami. Ukáže se, že galaxie prošla celým cyklem vývoje až ke vzniku rozumného života a tento rozum se dokáže ubránit i svému stvořiteli. Dílo má zřetelný antireligiózní charakter.
V antologii Naučnaja fantastika 8 vyšla P. próza Efekt bešennogo Solnca (Efekt šíleného Slunce, 1970), v níž se autor zabývá spojitostí různých jevů na Zemi s procesy, které probíhají na Slunci (vznik epidemií, počet havárií na silnicích atd.).
Vělikoje Dělanije, ili Udivitelnaja istorija doktora Mekanikusa i Almy, kotoraja byla sobakoj (Veliké dílo neboli Podivuhodný příběh doktora Mechanikuse a Almy, která byla psem, 1959; česky jako Veliké magisterium, 1962; slovensky jako Príbeh doktora Mechanikusa a jeho psa, 1961, 1973), jehož pohádkový děj je zasazen do středověku, nás přivádí do alchymistických dílen středověkých mágů a do světa jejich kouzel.
Poslední P. knihou je próza Padajet vverch (Padá směrem vzhůru, 1964).

In: Neff, Olša – Encyklopedie literatury science fiction 



WebArchiv - archiv českého webu