autor » Čestmír Vejdělek
Oblíbenost autora: v Top10 u 1 registrovaných
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Čestmír Vejdělek

pohlaví: muž

publikuje i pod pseudonymem Alexander Jandera

Život: * 08.10.1925 † 14.11.2011

Národnost: česká

odkazy: 5x [info]

Čestmír Vejdělek zahájil literární kariéru působením v nakladatelství Mladá fronta, kam počátkem 50. let nastoupil nejprve jako redaktor, později zde pak působil také jako šéfredaktor a ředitel.

V roce 1968 se podílel na založení Svazu českých nakladatelů a knihkupců, v 70. letech pak stál v čele Státního nakladatelství dětské knihy. V době normalizace byl ale tehdejším režimem politicky perzekvován a ředitelský post musel opustit. Až do roku 1977 se živil jako topič.

Koncem 70. let Vejdělek emigroval do Spolkové republiky Německo, kde založil německé nakladatelství C. D. Vejdelek zaměřené na literaturu o golfu. Je autorem několika románů, povídek a próz o německé okupaci, řada jeho titulů patří do žánru science fiction.

Syn Čestmíra Vejdělka je znamý filmový a televizní producent Čestmír Kopecký.

Patrně nejznámější a nejčtenější Vejdělkův sci-fi román je Návrat z ráje z roku 1960, který původně vyšel na pokračování v časopise Mladý svět. Podepsán je také pod detektivním románem z prostředí motorismu Každý ve svém sklepě; pod pseudonymem Alexandr Jandera pak na trh uvedl chlapecký román Jáchym a pět zmizelých.

Čestmír Vejdělek zemřel ve věku 86 let v Kolíně nad Rýnem v pondělí 14. listopadu 2011

zdroj: http://aktualne.centrum.cz/kultura/umeni/clanek.phtml?id=721612



WebArchiv - archiv českého webu