autor » James H. Schmitz
foto autora
10 nejlépe hodnocených

James H. Schmitz

pohlaví: muž

Život: * 15.10.1911 † 18.04.1981

Národnost: americká

odkazy: 15x [info], 2x [web]

James Henry Schmitz (15. októbra 1911 – 18. apríla 1981) bol americký spisovateľ narodený v Hamburgu v Nemecku. Okrem dvoch rokov na obchodnej škole v Chicagu žil Schmitz do roku 1938 v Nemecku, ktoré opustil ešte pred vypuknutím druhej svetovej vojny v Európe v roku 1939. Počas druhej svetovej vojny Schmitz slúžil ako letecký fotograf v Tichomorí pre letectvo armády Spojených štátov. Po vojne spolu so svojím švagrom viedol firmu na výrobu prívesov, až kým ju v roku 1949 nezrušili.

Schmitz je známy najmä ako autor space opery a silných ženských postáv (vrátane Telzey Amberdon a Trigger Argee), ktoré nezapadali do stereotypu žien v núdzi typického pre sci-fi literatúru v čase, keď písal. Jeho prvým publikovaným príbehom bola poviedka Greenface, ktorá vyšla v auguste 1943 v časopise Unknown. Väčšina jeho diel je súčasťou série Hub, hoci jeho najznámejším románom je román The Witches of Karres (Čarodejnice z Karresu), ktorý nie je súčasťou série Hub a týka sa mladistvých „čarodejníc“ so skutočnými psí-schopnosťami a ich úteku z otroctva. Román bol nominovaný na cenu Hugo.

V posledných rokoch jeho romány a poviedky znovu vydalo vydavateľstvo Baen Books (ktoré odkúpilo práva na jeho pozostalosť za 6500 dolárov), v redakcii (niekedy silne upravenej) a s poznámkami Erica Flinta. Vydavateľstvo Baen vydalo aj nové diela z Karresovho sveta.

Schmitz zomrel na náhle zlyhanie pľúc v roku 1981 po päťtýždňovom pobyte v nemocnici v Los Angeles. Prežila ho manželka Betty Mae Chapman Schmitz.



WebArchiv - archiv českého webu