autor » Billy Crystal
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Billy Crystal

pohlaví: muž

Život: * 14.03.1948

Národnost: USA

odkazy: 20x [info], 1x [web], 3x [rozhovor], 1x [životopis]

  • Má za sebou jednu z nejzajímavějíších a nejpestřejších kariér ve filmové branži. Uznání získával jako herec i jako režisér, jako scenárista i producent. Byl komikem i moderátorem – což geniálně skloubil při několika uváděních oscarového večera. Billy Crystal vyrostl na Long Islandu obklopen hudbou, jeho rodina vlastnila a řídila legendární značku Commodor a obchod s muzikou. Jeho otec produkoval koncerty těch nejlepších jazzových kapel.
  • Před studiem na vysoké škole založil divadelní soubor zaměřený především na komedii a psal pro něj skeče, kde často používal charaktery osob, které poznal ve svém okolí. Poté, co vystupoval jako pódiový komik a sklízel úspěchy se svými pořady The Billy Crystal Comedy Hour a Billy Crystal: Midnight Train to Moscow, získal vlastní seriál Soap, kde hrál první otevřeně homosexuální postavu v americké TV. V průběhu let 1984–85 se setkal s ohromným úspěchem v oblíbené TV show Saturday Night Live, kde vytvářel nezapomenutelné postavy jako Fernando a Willie the Masochist a také předváděl klasické imitace Sammyho Davise Jr.
  • Mimoto Billy Crystal pro televizi produkoval sérii HBO nazvanou Session.
  • Na stříbrném plátně se prosadil takovými filmy jako Se strachem v zádech, Vyhoď mámu z vlaku, Dobrodruzi z velkoměsta I, II nebo nedávno Otec a otec. Superúspěšné Dobrodruhy z velkoměsta navíc sám vytvořil a produkoval. Režíroval také snímek Bláznivá show.
  • Crystal dále režíroval a hrál ve filmu s Debrou Wingerovou Zapomeň na Paříž a v poslední době se objevil například v Hamletovi Kennetha Branagha; v remaku francouzské komedie Otec a otec, kde hrál společně s Robinem Williamsem; a v romantické komedii Můj obr (částečně se natáčela u nás), kterou také produkoval.
  • Crystal třikrát moderoval Grammy Awards a televizní Oscary dokonce šestkrát. Získal pět krát Emmy Award, šest krát American Comedy Award a sedm krát CableACE Award, ze kterých měl největší radost, protože každá byla z jiného oboru. Jako aktivista za lidská práva, se zúčastnil moderování všech osmy Comic Relief s Robinem Williamsem a Whoopi Goldbergovou.
  • svou jedinou SF povídku sepsal pro Playboy Magazine, December 1986

Billy Crystal je americký herec, spisovatel, komik, producent narozený 14. 3. 1947 v Long Brach, New York. Má dva starší sourozence. Jeho otec Jack byl organizátorem Jazzových koncertů a zakladatel gramofonové firmy Commodore. Díky otci se Billy už od dětství pohyboval v uměleckých kruzích a už jako jedenáctiletý hrál ve školním divadle a snil o kariéře jazzového klarinetisty nebo baseballového hráče, z toho důvodu studoval na sportovní stipendium Marshallovu univerzitu v Západní Virgínii, nakonec ale zvítězilo umělecké nadání a na Newyorské univerzitě vystudoval pod vedením Martina Scorseseho televizní režii a film.

Po studiu pracoval jako učitel a jako komik předváděl po klubech vlastní kabaretní výstupy. Po přestěhování do Los Angeles se začal objevovat v různých televizních programech a seriálech a nakonec se prosadil s vlastními pořady, za show „Billy Crystal: Půlnoční vlak do Moskvy“ (1989) obdržel cenu Emmy. Jeho první velká televizní role byla postava homosexuála Jodie Dallase v kontroverzním sitcomu „Soap“ (1977 – 1981).

Na filmovém plátně debutoval v roli Lionela Carpentera ve společenské satiře „Rabbit Test“ (1978). Další významné role měl ve filmech „Zběsilý útěk“ (1986) a „Vyhoď máti z vlaku“ (1987). Velký úspěch slavil po boku Meg Ryan ve filmu Roba Reinera „Když Harry potkal Sally“ (1989). Své komediální vlohy využil v řadě titulů i v dalších letech: „Den otců“ (1997), „Přeber si to“ (1999), „Zlatíčka pro každého“ (2001).

Billy nezůstal jen u herectví, ale věnoval se i režii, kterou vystudoval. Ve filmu „Pan Sobota večer“ (1992) si i zahrál stárnoucího a unaveného kabaretního komika. Dalším jeho režisérským pokusem je film „Zapomeň na Paříž“ (1995).

V roce 1970 si vzal o rok mladší tanečnici Janice, se kterou má dvě dcery a dodnes jsou spolu šťastni. V současnosti je Janice i producentkou jeho show „700 nedělí“. Billy byl řadu let oblíbeným moderátorem předávání Oscarů i Grammy. Dodnes hraje na klarinet i trubku a nahrál gramofonovou desku „Marvelous“ a vydal i částečně autobiografickou knihu „Absolutely Marvelous“.

Zdroj: Databáze knih (https://www.databazeknih.cz)



WebArchiv - archiv českého webu