autor » Curzio Malaparte
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Curzio Malaparte

je pseudonym, pravé jméno je Kurt Erich Suckert

Život: * 09.06.1898 † 19.07.1957

Národnost: italská

odkazy: 18x [info], 2x [životopis]

Italský spisovatel a novinář. Narodil se 9. června 1898 v Pratu jako Kurt Erich Suckert italské matce a německému otci. Vzdělání získal na Collegio Cicognini a na univerzitě La Sapienza v Římě. Díky klasickému vzdělání měl autor výjimečnou znalost klasické literatury a klasických jazyků. Kromě toho též ovládal řadu jazyků moderních. Umělecký pseudonym Malaparte znamená „pocházejí ze špatného místa“ a je slovní hříčkou ke známému příjmení Bonaparte.

V první světové války bojoval v Ardenách roku 1918 získal francouzský válečný kříž a medaili za chrabrost. Poté se věnoval novinařině, od roku 1921 řídil časopis La Stampa, literatuře se začal plně věnovat až po roce 1927, za svůj román „Technika státního převratu“, byl italskými úřady vypovězen na ostrov Lipari. Od roku 1922 byl aktivním členem fašistické strany. Za druhé světové války působil jako frontový zpravodaj na Severní a Východní frontě (Ukrajina, Polsko, Norsko a Finsko), poté emigroval do Švédska a stal se styčným důstojníkem mezi Spojenci a italským odbojem, za tuto činnost byl zatčen a převezen do Říma, ale utekl do Neapole. Po vstupu americké armády do Itálie působil jako styčný důstojník s americkou armádou. Po skončení války podporoval komunistickou stranu.

Zážitky z cest a z diplomacie byly umělecky zpracovány v jeho nejslavnějších knihách, které kriticky reflektují válečné prostředí, „Kaputt“ (1944) a „Kůže“ (1949).

http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=2808 http://cs.wikipedia.org/wiki/Curzio_Malaparte



WebArchiv - archiv českého webu