autor » Carl Harry Claudy
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Carl Harry Claudy

pohlaví: muž

Život: * 13.01.1879 † 27.05.1957

Národnost: americká

odkazy: 1x [životopis], 3x [info]

Carl Claudy, byl jedním z nejpozoruhod­nějších zednářských spisovatelů ve Spojených státech. Narozen 13.ledna 1879 ve Washingtonu. V roce 1898 byl odvážný devatenáctiletý mladík prospektorem na Aljašce, o deset let později vstoupil do Harmony Lodge ve Washingtonu, Mistrem se stal v roce 1932 a Velmistrem Velké Lóže v roce 1943. Claudy byl také výkonný tajemník Asociace pro zednářské služby od roku 1929 až do své smrti 27. května 1957.

Během svého života napsal mnoho věcí: divadelní hry (např. The Rose Upon the Altar), romány, jako je například zednářský The Lion's Paw; mnoho knih o svobodném zednářství, a to zejména An Introduction to … pro každý ze stupňů, a The Master´s Book, manuál pro nové mistry zednářské Lóže, eseje, a asi 350 krátkých povídek. Sbírka jeho populárních esejů vyšla ve sbírkách The Old Past Master, The Old Tiler Talks a podobně.

Mimo zednářských prací, psal i dobrodružné sci-fi povídky a romány na pokračování pro časopis American Boy, z nichž některé vyšly také knižně. Nejznámější je čtyřdílný románový cyklus Dobrodružství v neznámu s Alanem Kanem a Tedem Dolliverem, který se stal předlohou pro desítky komiksových příhod v časopisech DC Comics a All-American Comics. Claudy rovněž působil jako redaktor těchto magazínů: American Inventor 1900–04; Prism, 1908–09; Cathedral Calendar, 1921–27. Je dále autorem knih o letectví, fotografování, a baseballu.

Laurence R. Taylor, editor The Indiana Freemason, napsal pod názvem Portrait of a Master Mason velmi kvalitní biografii Carla H. Claudyho.
V letech 1933–34 vyšla knižně čtyřsvazková sci-fi série románů Adventures in the Unknown (časopisecky v American Boy již 1932), jejíž jedna část nese titul The Land of No Shadow a další A Thousand Years a Minute. Když první z nich, přeložená pro české čtenáře časopisu Rozruch č. 56, vyvolala značnou čtenářskou odezvu, byla pro Rozruch zakoupena i druhá, Tisíc roků za minutu. Z neupřesněných důvodů vyšla však nakonec v jiném melantrišském týdeníku, v Pražském ilustrovaném zpravodaji (1939).

V reedici Rodokaps http://www.legie.info/kniha/3458 (Ivo Železný, 1992) „upravil“ Jaroslav Khůn jeho knihu „Země beze stínu“ (nově v 1992 jako V zajetí bílé tmy /pod ps. J.W. Blackhorse/". – Tvrzení, že je Khůn pravé jméno Claudyho je samozřejmě nepravdivé. V době, kdy Claudy již byl velmistrem zednářské lóže, nebyl pan Khůn ještě na světě.

sepsal Tomts



WebArchiv - archiv českého webu