autor » Richard Bachman
Oblíbenost autora: v Top10 u 2 registrovaných
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Richard Bachman

je pseudonym, pod kterým publikuje Stephen King

Život: * 21.09.1947

Národnost: americká

Vymyslený životopis pseudonymu Stephena Kinga:

Narodil se v New Yorku, ovšem jeho raný život je jaksi zahalen rouškou tajemství. Jako mladík sloužil Bachman čtyři roky u pobřežní hlídky a následujících deset let u obchodního loďstva.

Nakonec se usadil na venkově ve středním New Hampshire, kde vybudoval středně velkou mléčnou farmu. Psával po nocích (trpěl chronickou nespavostí), vždycky po tom, co zahnal krávy domů.

Bachman a jeho žena, Claudia Inez Bachmanová, měli jedno dítě – chlapce, který zemřel nešťastnou „kingovskou“ náhodou ve věku šesti let. Podle všeho spadnul do studny a utopil se. V roce 1982 našli lékaři Bachmanovi na mozku nádor, který mu byl složitým chirurgickým úkonem naštěstí odstraněn.

Bachman zemřel náhle na konci roku 1985 na rakovinu pseudonymu, vzácnou formu schizonomie.

Do své smrti publikoval pět románů: Vztek (1977), Dlouhá cesta (1979), Srovnáno ze zemí (1981), Running Man (1982) a Kletba (1984). První čtyři romány byly vydány jako paperbacky, ale jak Bachman získával poměrně stálou obec čtenářů, jeho poslední román, Kletba, byl vydán ve vázané knize a byl i kritiky dobře přijat. V době své smrti si pohrával s myšlenkou na nový román, který by se mohl jmenovat Misery. (Poznámka: Tento titul později odcizil populární spisovatel horrorů.)

Bachmanovi fanoušci před nedávnem dostali dobrou zprávu. V roce 1994, v době, kdy se vdova po Bachmanovi připravovala na stěhování do nového domu, objevila ve sklepě kartonovou krabici plnou rukopisů. Krabice obsahovala řadu románů a povídek v různém stupni dokončení. Nejúplnější podobu měl strojopis románu nazvaný Strážci zákona.

Vdova přinesla rukopis Bachmanovu dřívějšímu vydavateli, Charlesu Verrillovi, který zjistil, že se vyrovná předchozím Bachmanovým knihám. Po několika menších změnách, a se svolením vdovy po autorovi (nyní Claudie Eschelmanové), byly Strážci zákona vydáni posmrtně v září 1996 (u nás 1998) ve vydavatelství Dutton (u nás Beta-Dobrovský a Ševčík). Jako jindy, i tentokrát nebyly ohlášeny žádné další informace, týkající se například možnosti vydání zbývajících nezveřejněných děl z krabice. V roce 2007, však bylo vydáno další dílo „ze šuplíku“ Richarda Bachmana – román Blaze (česky Blaze, Beta-Dobrovský 2008).

Poznámka na okraj: Charles Verrill také rediguje knihy Stephena Kinga, spisovatele, jehož díla byla srovnávána s pozdními romány Richarda Bachmana. Na otázku: jaký máte názor na Bachmana, King odpověděl, „Nepříjemný člověk… Jsem rád, že je mrtvý.“



WebArchiv - archiv českého webu