autor » Metoděj Havlíček
foto autora

Metoděj Havlíček

pohlaví: muž

publikuje i pod pseudonymem Fred Stolský

Život: * 27.07.1893 † 07.10.1950

Národnost: česká

odkazy: 1x [info]

Podepisoval se též Metoděj Havlíček-Tišnovský. Ačkoliv byl pro nemoc uznán nezpůsobilým k vojenské službě, byl r. 1915 odveden a r. 1916 byl raněn na italské frontě. Roku 1918 superarbi­trován jako částečný invalida. Po vyhlášení republiky se stal funkcionářem Družiny československých válečných poškozenců a od 1919 pracoval jako úředník Zemského úřadu pro péči o válečné poškozence v Brně. Na Těšínsku se stal také tajemníkem sdružených organizací invalidů a předsedou dozorčí rady Záložního a obchodního družstva válečných poškozenců. Ve 20. letech působil na Ostravsku jako vydavatel a vedoucí redaktor řady regionálních listů, v nichž také hájil zájmy válečných invalidů: Karvinské Listy (1924–25), Moravskoslezský týdeník, Náš cíl (1925), Moravskoslezské noviny (1925–29) aj. Později byl redaktorem Moravskoslezského slova v Ostravě. Používal pseudonymy Fred Stolský a Adolf Reclík. V jeho prózách se často objevují sociální motivy a osudy trpících lidí. Zvlášť frekventované je téma zmrzačeného člověka, související ostatně s Havlíčkovým působením ve spolcích pro válečné invalidy, avšak v autorově díle přerůstající až do podivné obsese. Z In: Adamovič – Slovník české literární fantastiky a science fiction

Narodil se v Překlášteří (dnes sousedí s Tišnovem u Brna), zemřel v Ostravě.
Na obálce Havlíčkovy knihy Valerie Melaniová vyšlé roku 1947 je vydavatelem uvedeno, že Havlíček vydal knihu Mechanický člověk. Pokud opravdu vyšla, není o ní nikde žádná informace.

V knize Jiroušek Martin: Fialoví ďábli se píše, že Havlíček byl za války mučen v Terezínu gestapem, důvod mučení v knize nebyl uveden.



WebArchiv - archiv českého webu