autor » William F. Wu
foto autora
10 nejlépe hodnocených

William F. Wu

pohlaví: muž

Život: * 00.00.1951

Národnost: americká

odkazy: 1x [web], 1x [info]

William Franking Wu sa narodil v Kansas City, Missouri. Študoval na University of Michigan, kde získal doktorát v odbore Americká kultúra.

Svoju prvú sci-fi poviedku publikoval v roku 1977. Odvtedy napísal viac ako desiatku románov a viac ako pol stovky poviedok, z ktorých bola Wong‚s Lost and Found Emporium nominovaná v roku 1984 na ocenenia Hugo, Nebula, World Fantasy a Locus a Hong‘s Bluff v roku 1986 nominovaná na Huga, Nebulu a Locus.

Viacero jeho románov je inšpirovaných tromi zákonmi robotiky I. Asimova. Je autorom série Isaac Asimov‚s Robots in Time (1993–94) (Predator, Marauder, Warrior, Dictator, Emperor, Invader) o robotoch – guvernéroch, ktorí riadia mestá obývané ľuďmi a kde sa po sérii nevysvetliteľných zlyhaní robotov, jeden z nich rozhodne zachrániť svoju existenciu a vyhnúť sa demontáži útekom do minulosti. Je to prvá séria inšpirovaná svetom robotov I. Asimova, ktorá vznikla po jeho smrti. Prispel aj dvomi románmi do série Isaac Asimov‘s Robot City: Cyborg (1987) (čes. Kyborg) a Perihelion (1988) (čes. Pericentrum).

Medzi ďalšie autorove známejšie diela patria romány Masterplay (1987), Hong on the Range (1989) a zbierka poviedok Wong's Lost and Found Emporium and Other Oddities (1992).

William Wu má aj pomerne zaujímavé a neobvyklé hobby – hľadá, kontaktuje a stretáva sa s ľuďmi, ktorí sa volajú…„Willi­am Wu“.



WebArchiv - archiv českého webu