autor » Rudyard Kipling
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Rudyard Kipling

pohlaví: muž

Život: * 30.12.1865 † 18.01.1936

Národnost: britská

odkazy: 8x [životopis], 2x [wikipedie], 25x [info], 1x [web], 1x [e-book]

Anglický básník, romanopisec, povídkář a novinář Rudyard Kipling se narodil roku 1865 v indické Bombaji, do umělecky orientované středostavovské rodiny. Jeho otec vyučoval na umělecké škole, později působil jako správce muzea v Paňdžábu. Už od malička byl seznámen s hindustánským jazykem prostřednictvím domorodých sluhů, kteří ho obklopovali.

V šesti letech poslali rodiče chlapce spolu s jeho sestrou Beatricí do Anglie k příbuzným, aby tam získali na levných soukromých školách výchovu a vzdělání. Malý Rudyard tam strávil celkem pět nešťastných let, které později umělecky ztvárnil v některých svých knihách. Plánovanou vojenskou kariéru Kiplingovi překazila jeho krátkozrakost a studium na univerzitě zase vyžadovalo příliš vysoké finanční zajištění, tudíž se Kipling vrátil k rodičům do Indie. Zde se stal pomocníkem šéfredaktora místních anglických novin (1882–1889), ve kterých mu vyšly první básně a povídky. Během té doby získal znalosti ze života různých společenských vrstev v Indii, ke které tenkrát náležel rovněž Pákistán, Bangladéš a Barma.

Ve 42 letech si to Kipling oklikou namířil zpátky do Londýna – přes Barmu, Japonsko, Singapur a Honkong. Cítil se osamělý. Zanedlouho si našel manželku, Američanku Caroline Balestierovou. Ale ani ta jej nezbavila charakteru samotáře. Kipling žil poté až do roku 1896 s rodinou v Americe. Jako novinář Kipling hodně cestovat, byl i dopisovatelem z búrské války. V roce 1902 se usadil v Sussexu a často navštěvoval jižní Afriku.

Kiplingova tvorba si získala poctu a uznání. Stal se prvním anglickým spisovatelem, který získal Nobelovu cenu za literaturu (1907), mimo jiné byl jmenován básníkem laureátem.


http://ld.johanesville.net/kipling/zivotopis?bio=1&fig=2


Jiné ocenění :
1907 – Nobelova cena za literaturu


Jeho velmi známým dílem jsou The jungle book (1894, č. Kniha džunglí) a The second jungle book (1895, č. Druhá kniha džunglí), ve kterých uvedl do světa Mauglího. Povídky z knih džunglí jsou fantastické – zvířata v nich jsou inteligentní.
Podobně fantastické jsou i jiné povídky odjinud, kde inteligenci projevují třeba lokomotivy nebo lodě.



WebArchiv - archiv českého webu