autor » Eduard Tomáš
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Eduard Tomáš

pohlaví: muž

Život: * 25.11.1908 † 26.05.2002

Národnost: česká

  • 25. 11. 1908 Přemyšl (Polsko)

V mládí žil v různých zemích Evropy. Později se usadil v Praze a vystudoval Právnickou fakultu Karlovy univerzity. Do roku 1955 pracoval v různých úřadech, poté zejména manuálně. Nyní se plně zabývá studiem a praktikováním jógy a duchovních nauk. Na tomto poli s ním úzce spolupracuje jeho manželka Míla. Jednotlivě i společně vydali několik teoretických knih zabývajících se tímto tématem, např. 999 otázek a odpovědí na cestě poznání (1993).

In: Adamovič – Slovník české literární fantastiky a science fiction

Narodil se 25. listopadu 1908 v polském Přemyšlu českým rodičům, s nimiž žil v několika evropských zemích. Po skončení Právnické fakulty UK působil v různých úřadech až do roku 1955, kdy byl přeložen k manuální práci. Duchovní obzor se mu otevřel prostřednictvím knih a také po setkání s význačnými duchovními učiteli, například s P.Bruntonem, F.Drtikolem aj. Značný vliv na jeho vnitřní vývoj měla i jeho žena Míla.

Jeho jméno je známo ve spojení s řadou děl s duchovní tématikou: Milarepa, Metafyzické příběhy, 999 otázek a odpovědí na cestě k Poznání, 108 meditací, Joga pozornosti, Joga Velikého symbolu, Umění klidu mysli aj. Byl i autorem rozhlasovému cyklu Cestami sebepoznání a televizních kurzů Cestami uskutečnění a Paměti mystika.



WebArchiv - archiv českého webu