autor » Kóbó Abe
Oblíbenost autora: v Top10 u 1 registrovaných
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Kóbó Abe

je pseudonym, pravé jméno je Abe Kimifusa

Život: * 07.03.1924 † 22.01.1993

Národnost: japonská

odkazy: 1x [wikipedie]

Kóbó Abe, vlastním jménem Abe Kimifusa, byl japonský spisovatele, dramatik, filmový a rozhlasový scenárista. Je považován za hlavního představitele japonské avantgardy.

Kóbó Abe vystudoval medicínu, avšak lékařskou praxi neprovozoval. Do literatury vstoupil v roce 1951. Oblíbil si západní kulturu, především surrealismus a vědecko-fantastický žánr. Byl obdivovatelem Franze Kafky. Několikrát navštívil Československo. Hlásil se rovněž k literárnímu odkazu českých a slovenských autorů, zejména Karla Čapka.

Pro Abeho dílo jsou charakteristické výboje do sfér vědeckofantastické literatury, spojení fantastických prvků se současnou i historickou realitou, vnitřní napětí, jemný humor, satira a bohatý moderní jazyk. Vedle románů je Kóbó Abe i autorem divadelních, televizních a rozhlasových dramat a filmových scénářů. Také jeho esejistická tvorba pokrývá širokou škálu problémů od teorie umění před otázky sociální a politické. Kóbó Abe je laureátem řady literárních a divadelních cen a to jak v Japonsku, tak i v zahraničí.

http://www.spisovatele.cz/kobo-abe



WebArchiv - archiv českého webu