autor » Jason Dark
Oblíbenost autora: v Top10 u 9 registrovaných
foto autora

Jason Dark

je pseudonym, pod kterým publikuje Helmut Rellergerd

Život: * 25.01.1945

Národnost: německá

odkazy: 1x [rozhovor], 3x [info]

Narodil se 25. ledna 1945 v málem městečku Dahle v Sauerlandu (oblast Německa) pod rodným jménem Helmut Rellergerd (Jason Dark je pseudonym), ale hned po dvou týdnech se s matkou přesunul do jejího rodného města Dortmundu. Zde chodil na základní a pak na reální školu, kterou úspěšně absolvoval. Sám se chtěl stát reportérem, ale to se nelíbilo jeho rodičům. Protože musel poslouchat, vyučil se „slušnému“ povolání. Stal se chemotechnikem.
Mimo to taky začal psát. Krátké povídky, ne romány. To se ale změnilo, když byl r. 1966 povolán do armády. Tam napsal román Cliff Corner – Krimi pro Bastei-Verlag. Ten se docela dobře prodával a tak hodil povolání chemotechnika za hlavu a zkusil to jako redaktor u Bastei-Verlag. Pokračoval v psaní krimi románů, jako Cliff Corner, John Cameron, Jerry Cotton, Komisař X a Frank Solo. Občas psal taky westerny.
Když Bastei-Verlag hledala námět pro novou řadu, zkusil Jason napsat něco mezi hororem a detektivkou. Vyšel jako svazek 001. v románové řadě Gespenster-Krimi (Strašidelné-Krimi) a byl to první příběh s Johnem Sinclairem v hlavní roli. V sérii Gespenster-Krimi vycházely i romány od jiných autorů, nejenom od pana Darka. Každý spisovatel měl pro své příběhy vlastního hrdinu. Oblíbenými postavami se kromě Johna Sinclaira staly například Tony Ballard a Damona Kingová.
Z počátku nikdo netušil, že se Geistejäger John Sinclair (Lovec duchů John Sinclair) stane nejprodávanější hororovou řadou v Německu. Brzy však musel pan Dark psát každý týden nový sešitový román a měsíčně jednu knížku do kapsy (Taschenbuch). Časem předběhl celou řadu a vytvořil si náskok 20–30 románů. Všechno psal, a dodnes píše, na svém starém psacím stroji Olympia. Nechtěl nic slyšet o elektrických psacích strojích, nebo počítačích. Brzy muselo být tištěno přes 100 000 výtisků. Na autogramiádách si mohl upsat prsty. V jubilejním roce 1997, kdy vyšel 1000. Sinclair, byl natočen film Dämonenhochzeit (Svatba démonů), vyšel i komiks a počítačová hra Evil Attack.
I přes to, že nyní vycházejí romány s číslem vyšším než 1000, má pan Dark stále spousty nových a nových nápadů pro celou sérii.
Psal taky pod pseudonymy Miriam Dark, John Denver, Red Geller, Gerd Reller, Jack Morton, Dave Morris, Jack Slade, Jim Prescott, Kevin Le John a Robert Lamont (hromadný pseudonym pro sérii Profesor Zamorra). (Sinclair.wz.cz)



WebArchiv - archiv českého webu