autor » John Franklin Howe
foto autora

John Franklin Howe

pohlaví: muž

Život: * 21.08.1957

Národnost: kanadská

odkazy: 1x [web], 1x [info]

Maliar. Preslávili ho obrazy a ilustrácie k Tolkienovej trilógii Pán prsteňov. Ilustroval kalendáre a namaľoval plagáty na oslavu 50. výročia Tolkienovej prvej knihy Hobit. Vytvoril aj obálky pre knižné vydania Tolkienových prác pri príležitosti storočnice od autorovho narodenia. Pod vedením režiséra Petra Jacksona pracoval aj na obrazovej stránke filmu ako člen kreatívneho tímu. Jeho obrazy boli pre Jacksona základom inšpirácie, ako má film vyzerať po vizuálnej stránke.

Howe sa narodil pred 44 rokmi vo Vancouveri, v Kanade. V roku 1976 sa presťahoval do Francúzska, aby tu na škole Ecole des arts decoratifs. Neskôr sa presťahoval do Neuchatelu vo Švajčiarsku, kde už 20 rokov žije so svojou manželkou Fanateh Ramazani-Howe a synom.
Práca na Pánovi prsteňov, ktorej väčšina sa odohrávala na Novom Zélande, vtiahla Howeho do tímu ľudí, budujúcich tento svet. Tak sa stalo, že pri tejto práci sa spojil aj so svojím najväčším rivalom vo svete Tolkienových ilustrácií, britským maliarom Alanom Leeom. Howe a Lee vytvorili tisícky kresieb a skíc, týkajúcich sa vzhľadu mečov, brnení, budov a krajiny. Hoci mnohé zo scén boli ovplyvnené Jacksonovými nápadmi, v skutočnosti sa inšpirovali animovaným Pánom prsteňov Ralpha Bakshiho z roku 1978, v ktorom sa objavili podobné zábery.



WebArchiv - archiv českého webu