autor » Cyril-Berger
foto_autora
10 nejlépe hodnocených

Cyril-Berger

je pseudonym, pod kterým publikuje Victor Cyril; Eugène Berger

Národnost: francouzská

Podle Pierre Versins: Encyclopedie de l‚utopie et de la science fiction (L‘Age d'Homme, Lausanne, 1972):

Společný pseudonym, ktery použivali Victor Cyril a doktor Eugène Berger (1875–1925). Náleži jim tři fantastické romány, z nichž první, „La merveilleuse aventure“, byl publikován 1911 pod jejich spojenými jmény a znovu publikován 1919 pod titulem „La merveilleuse aventure de Jim Stappleton“ a podepsaný „Cyril-Berger“, stejně jako jejich dvě následující díla. Je to příběh boxera budoucnosti, zajímavý detail – jeho sparring-partner je automat.

Jejich druhý román „L'expérience du docteur Lorde (1922) (snad pocta pro specialistu na Grand-Guignol André de Lorde ?) je významnější, pěkné dobrodružsrví bláznivého učence experimentujícího s “odickým fluidem". Lorde lokalizuje duši: Nezávislou na mozkové hmotě, na kterou nelze pohlížet jinak než jako na její domovský přístav. Existuje [odické fluidum] dříve než lidská bytost. Pŕedvídá naši pozemskou formu. Je vědomím našich postupných přeměn a je věčná. Je to duše! Na tomto základě a s odpovídající aparaturou doktor Lorde přenese odické fluidum z hlavy jednoho vraha do hlavy synovce svého nejzuřivějšiho vědeckěho nepřítele (který, jak je třeba říci, mu jednou také provedl zatracenou sviňárnu).

Ale nejlepší – a zdaleka – z děl, které Cyril-Berger vytvořil je „L'adversaire inconnu“ (1922). Nalezneme zde jedno z nejlepších zobrazeni nepřizpůsobení se mimozemšťana obdařeného mimicry, který přïletěl na Zem ve formě mikroskopického vajíčka zachyceného na meteoritu a který se živí absorbováním krve svých obětí. Stejně jako nemožnost komunikace s ním, přëd kterou stojí lidé.



WebArchiv - archiv českého webu