autor » Danrit
foto autora
10 nejlépe hodnocených
Dosud žádné dílo nebylo hodnoceno

Danrit

je pseudonym, pravé jméno je Émile-Cyprien de Driant

Život: * 11.09.1855 † 22.02.1916

Národnost: francouzská

odkazy: 3x [info]

Émile Augustin Cyprien Driant se narodil v Neufchatel-sur-Aisne, jako syn místního právníka a lidového soudce. Přes vynikající studijní výsledky na střední škole v Remeši (držitel ceny za znalosti v oboru historie), nešel v otcových stopách, ale dále se věnoval kariéře vojáka. Po vystudování vojenské akademie v Saint-Cyru vstoupil do francouzské armády jako pobočník generála Boulangera (pozdějšího ministra) v jeho africkém tažení. Zde získá vyznamenání (bitva u Tuniska) a je povýšen na kapitána. V roce 1887 se oženil s generálovou dcerou Marcelle.

Počátkem 90. let začíná publikovat své populární dobrodružné romány ve stylu svého vzoru Julese Verna. Napsal jich více než tři desítky, převážně pod pseudonymem „Kapitán Danrit“.

Na přelomu století je jmenován velitelem praporu v Troyes, který si brzy získá respekt jeho nadřízených i veřejnosti. Danrit často kritizoval věci v armádě i politice, které se mu zdálo, že zbytečně poškozují armádu i jeho vlast. Několikrát se mu dostalo disciplinárního trestu a dokonce i několikadenních vězení. Roku 1905 Driant z armády odchází a vrhne se do víru politiky.

Jako padesátiletý politik se stává členem liberální strany a veřejně kritizuje totéž co v letech předchozích – politické ústupky Německu, nedostatečnou vyzbrojenost armády, bouří proti zaostalosti vojenských pevností. O pět let později zvítězí v parlamentních volbách za okres Nancy.

Jako téměř šedesátiletý muž vstupuje ihned po vypuknutí Světové války opět do armády a v hodnosti plukovníka se stává velitelem několika pěších praporů. V bitvě u Verdunu bojuje po boku svých podřízených se zbraní v ruce. Během obcházení zraněných mužů na bojišti, jej smrtelně zasáhne kulka z nepřátelského kulometu. Zahynul smrtí národního hrdiny, jímž byl po válce oficiálně jmenován, spolu s maršály Joffrem, Gallienim, Fochem a Pétainem.

Jako kapitán Danrit je dnes téměř zapomenutým autorem, ale jako statečný voják nebude zapomenut nikdy. Spolu se svými spolubojovníky je každoročně oslavován (21.2.) u svého pomníku a mauzolea, je po něm pojmenováno na dvacet ulic a pamětihodností po celé Francii.

  • dle francouzské wikipédie přel. a upr. tomts


WebArchiv - archiv českého webu